UA / RU
Підтримати ZN.ua

Організатори «Євробачення» не допустили до конкурсу пісню від Білорусі через політичний контекст

У пісні, зокрема, співається «Я навчу тебе ходити по струночці».

Європейський мовний союз, який є організатором «Євробачення», не допустив до участі пісню «Я навчу тебе» гурту «Галасы ЗМеста», який повинен представити на конкурсі Білорусь. Як повідомляється на сайті конкурсу, це викликано тим, що в пісні побачили політичний контекст.

Організатори прийшли до висновку, що «пісня ставить під сумнів неполітичний характер конкурсу». Крім того, на їхню думку «суспільна реакція на пісню може підірвати репутацію союзу».

В Європейській мовній спілці запропонували білоруському мовнику внести зміни в існуючу пісню або ж запропонувати нову. Якщо ж цього не станеться, країну дискваліфікують з конкурсу.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

«Галасы ЗМеста» - проєкт колишніх учасників КВН. Лідер гурту, Дмитро Бутаков, за освітою військовий перекладач. У студентські роки виступав за команду «Ескадрон гусар». Гурт виконує сатиричні пісні про протести, опозицію і політичну ситуацію в Білорусі. У тексті для «Євробачення», серед іншого, звучать слова «Я навчу тебе танцювати під дудочку» і «Я навчу тебе клювати на вудку».

Читайте також: Гурт Go_A представив кліп на пісню для «Євробачення»

Раніше депутат Європарламенту Карін Карлсбро виступила з ініціативою позбавити Білорусь права брати участь в «Євробаченні-2021». Це пов'язано з тим, що для участі в конкурсі потрібно співробітництво з Белтелерадіокомпанією, керівник якої Іван Ейсмонт потрапив під санкції через переслідування співробітників.