UA / RU
Підтримати ZN.ua

Організатори "Євробачення" не виявили помилок у підрахунку голосів

Представницю Данії, яка посіла перше місце, звинувачують у плагіаті, а Азербайджан - у підтасовуванні голосів. Експерти вважають, що якщо набере обертів скандал, "золотий" і "срібний" призери можуть відмовитися від перемоги, а перше місце перейде Златі Огнєвіч.

Організатори "Євробачення-2013" заявляють, що помилок у підрахунку голосів на конкурсі не виявлено. "Сума за підсумками голосування телеглядачів і голосування членів журі, у пропорції 50 на 50 відсотків, не дозволила Росії увійти у десятку кращих в Азербайджані. Тим самим, Азербайджан не дав Росії жодного очка - цей результат затверджено нотаріусом на місці, нашим партнером з реєстрації голосів компанією Digame і незалежним спостерігачем від компанії PwC", - йдеться в заяві Європейського мовного союзу, який є організатором конкурсу.

Організатори "Євробачення" у своїй заяві підкреслили, що виступають проти будь-яких форм політичного тиску на членів професійного журі, які могли б порушити принцип незалежності голосування.

"Ми впевнені в тому, що аполітичний дух конкурсу пісні є наріжним каменем успіху, супутнього йому, і ми зробимо все від нас залежне, щоб зберегти його", - пообіцяв супервайзер "Євробачення" Йон Ола Санд.

Нагадаємо, скандал з підрахунком голосів розгорівся після фіналу конкурсу. Директор Громадського телебачення Азербайджану Джаміль Гулієв висловив здивування тим, що Азербайджан не дав росіянці Діні Гаріповій жодного балу. За словами Гулієва, за результатами sms- та мобільного голосування Азербайджан поставив виконавицю на друге місце.

Скандал зі зниклими голосами за російську учасницю "Євробачення" навіть обговорювався на зустрічі глав зовнішньополітичних відомств Росії та Азербайджану. "Коли у нас вкрали десять у нашої учасниці - це не тішить насамперед з точки зору того, як цей захід організовано. Ми домовилися, що після того, як громадське телебачення з'ясує правові шляхи отримання вичерпних пояснень, ми узгодимо наші спільні дії, щоб ця обурлива акція не залишилася без відповіді", - сказав глава МЗС РВ Сергій Лавров. Керівник зовнішньополітичного відомства Азербайджану Ельмар Мамедьяров у свою чергу повідомив, що в Азербайджані з'ясовують, чому Росія не отримала жодного балу на Євробаченні від його країни, бо за даними мобільних операторів російська учасниця отримувала друге місце, після українки Злати Огнєвіч.

Втім, навіть якщо б Азербайджан поставив росіянці найвищий бал - 12, не змінилося б нічого. Гаріпова як і раніше, залишилася б на п'ятій сходинці. Балів б у неї не було 174, як зараз, а 186, але у власниці четвертого місця, норвежки Маргарити Бергер, все одно більше - 191.

Варто відзначити, у пресі з'явилися звинувачення Азербайджану у скупівлі голосів. Литовські ЗМІ стверджують, що напередодні конкурсу невідомі скуповували голоси за азербайджанського учасника конкурсу Фаріда Мамедова. Видання 15min.lt стверджує, що двоє чоловіків, які говорили російською, за кілька годин до фіналу Євробачення пропонували оплачені sim-картки, щоб люди подавали за Азербайджан якомога більше голосів в обмін на винагороду у 20 євро. Журналісти видання оприлюднили відео підкупу. Вони стверджують: "російськомовні" хвалилися, що купили голоси майже у всіх країнах, де населення мляво бере участь у голосуванні.

Данія, володарка головного призу конкурсу, також виявилася напередодні в епіцентрі скандалу, після звинувачення у плагіаті. Голландські журналісти знайшли велику схожість пісні Teardrops датчанки Еммілі де Форест з піснею I surrender голландської групи K-Otic 11-річної давності.

Незважаючи на запевнення організаторів конкурсу у правильності підрахунку голосів, експерти кажуть, якщо набере обертів скандал, "золотий" і "срібний" призери можуть відмовитися від перемоги, а почесне перше місце перейде Огнєвіч. !zn

Читайте також:

Азербайджан звинуватили в скупівлі голосів телеглядачів заради перемоги на "Євробаченні"

Злата Огнєвіч посіла на Євробаченні третє місце, перемогла данка

Учасники групи ABBA написали гімн до "Євробачення-2013"

Букмекери пророкують Україні третє місце на "Євробаченні-2013"