UA / RU
Підтримати ZN.ua

Олег Сенцов номінований на здобуття Шевченківської премії

Крім Сенцова до списку претендентів увійшли Левко Лук'яненко, Раду Поклітару та інші.

Оргкомітет Національної премії України імені Тараса Шевченка оголосив список претендентів, з яких будуть обирати лауреатів премії у 2016 році. До числа кандидатів увійшов український кінорежисер Олег Сенцов, засуджений до 20 років колонії суворого режиму в Росії.

До списку увійшли близько 30 претендентів з області літератури. По кілька кандидатів на премію представлені в таких областях, як мистецтвознавство, публіцистика і журналістика, музичне мистецтво, образотворче, кіно, театр. Крім Сенцова, до списку увійшли такі відомі діячі, як Левко Лук'яненко, Раду Поклітару, Анжеліна Швачка та інші.

Читайте також: Представники Пусанського кінофестивалю запустили петицію на підтримку Олега Сенцова

Національна премія імені Тараса Шевченка вручається щорічно в декількох категоріях (до п'яти). Відбір переможців проходить у три тури. Розмір премії змінюється рік від року, і щоразу визначається Президентом України.

25 серпня військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Українського режисера визнали винним у створенні терористичної спільноти і підготовці терактів у Криму. Разом з тим активіста Олександра Кольченко визнали винним в участі у терористичному співтоваристві, співучасті у теракті і засудили до 10 років ув'язнення у виправній колонії суворого режиму.

Суд над Сенцовым розпочався 21 липня в Ростові-на-Дону. Цьому передувало викрадення Сенцова ФСБ в Криму нібито як члена "Правого сектора", хоча і він сам, і "Правий сектор" це спростували.

З проханням звільнити Сенцова до російської влади не раз зверталися його колеги, у тому числі Кшиштоф Зануссі, Педро Альмодовар, Вім Вендерс і Микита Міхалков.

Також із закликами звільнити Сенцова звернулася ПАРЄ і генсек ООН Пан Гі Мун.