UA / RU
Підтримати ZN.ua

Оксфордський словник обрав "vax" словом 2021 року

Цього року його використовували у 72 рази частіше, ніж у 2020 році.

Оксфордський словник англійської мови обрав "vax" (вакцина або вакцинація - ред). словом року. У 2021 році його використовували у 72 рази частіше, ніж у минулому році, зазначається на сайті словника.

У 2021 році розпочалася масова вакцинація від коронавірусу по всьому світу, через, що все частіше почали вживати терміни, які пов'язані з імунізацією.

Слово «vax» перекладається як іменник — «вакцинація» або «вакцинація» та дієслово — «вакцинувати».

Зазначається, що це слово  виникло у 1799 році завдяки науковим здобуткам  лікаря Едварда Дженнера, який винайшов вакцину проти віспи.

Оксфордський словник у 2020 році  не зміг вибрати одне, найголовніше, слово року. Замість цього він опублікував цілий ряд понять, які були важливими в цей непростий для всіх рік. Зокрема, coronavirus, COVID-19, lockdown (примусові карантинні заходи), social distancing ( «соціальне дистанціювання») та reopening ( «відновлення»).

Читайте також: У США відклали рішення про вакцинацію підлітків 12-17 років препаратом Moderna

А ось укладачі тлумачного словника англійської мови Collins English Dictionary змогли вибрати одне слово 2020 року.Ним стало слово "локдаун". Крім того, до першої десятки увійшли і інші слова, пов'язані з пандемією коронавірусу.