UA / RU
Підтримати ZN.ua

Одним з найдієвіших способів присвоєння Росією культурної спадщини України є археологічні дослідження в Криму – експертка

На сьогодні немає статистики, скільки росіяни незаконно розкопали в окупованому Криму.

Культурна спадщина є стрижнем, навколо якого росіяни вибудовують міф, нібито Україна є частиною РФ. Одним із найдієвіших і найцинічніших способів апропріації культурного надбання України є масштабні археологічні дослідження на території окупованого Криму, пише Оксана Ліфантій у статті «Музейні війни: як Росія краде українську історичну спадщину».

«Згідно з нещодавнім проміжним звітом ГО «Кримський інститут стратегічних досліджень», на сьогодні немає реального статистичного підрахунку всього об’єму розкопаного росіянами на окупованих територіях. Для такого аналізу потрібна велика команда зі спеціалістів і відповідні спроможності (створення та підтримка життєздатного реєстру з усіма можливостями аналізу великих даних)», – пише авторка.

Вона зазначає, що лише під час незаконних розкопок під будівництво так званого Нового Херсонеса, яке теж суперечить закону, російські загарбники, як вони ж і стверджують, виявили понад 6 млн археологічних знахідок.

Читайте також: "Скарби Криму. Повернення": у Києві відкрилась виставка "скіфського золота"

«І це лише одна локація. Під час будівництва траси Керч-Таврида було незаконно розкопано понад сто археологічних об’єктів, на кожному з них знайшли тисячі археологічних предметів», – додає авторка. 

За її словами, лише на території некрополя Фронтове-3, площа якого складає 13 948 кв. м, росіяни розкопали 328 поховальних споруд. Там окупанти знайшли близько 20 тисяч артефактів.

«Мабуть, варто лише додати, що незаконні археологічні розкопки ведуться на території Криму впродовж усіх років окупації, а це вже 11 років системної, масштабної та добре фінансованої діяльності», – додала Ліфантій.

Росія вливає величезні суми грошей, аби за допомогою пропаганди вибудувати міф, нібито Україна є частиною країни-терористки. Оксана Ліфантій зазначила, що у цьому контексті РФ діє у кількох напрямках