UA / RU
Підтримати ZN.ua

Нобелівська лауреатка назвала напад на Україну прямим відлунням Другої світової війни

Польська лауреатка "нобелівки" з літератури Ольга Токарчук називає агресію Росії "загрозою вільному світу".

Письменниця Ольга Токарчук, відома гуманістичними темами своїх творів, виступаючи на літературному фестивалі в Єрусалимі, висловила свою думку з приводу російського вторгнення в Україну, назвавши його «загрозою всьому вільному світу», пише The Independent.

«Поляки поділяють відчуття небезпеки для українців, небезпеки, яку Росія представляє для вільного світу», – сказала Токарчук, додавши, що уряд її країни роками попереджав про ризик, який несе російська агресія.

"Ніхто не міг уявити, що ця війна буде настільки жорстокою, анахронічною, ця війна нагадує жахливі образи Другої світової війни", – додала вона.

У 2018 році літераторку удостоїли Нобелівської премії з літератури за епопею «Книги Якова» про єврейського містика і лідера секти на ім’я Яків Франк.

Читайте також: У Росії напали на Нобелівського лауреата

 “Історія формування єврейських єретичних рухів у XVIII столітті стає ниткою, що зшиває час і простір, територію Польщі та України, католицизм, іудаїзм та іслам», – йдеться в описі до українського видання книги на сайті книгарні "Є".

Герої книги перебувають в очікуванні на пришестя нового Месії, який би об’єднав людей як за національною, так і за релігійною ознакою.  Вони належать до різних народів: поляки, українці, турки, німці, чехи... На сторінках книги переплелися православна, мусульманська, юдейська, католицька та інші доктрини. Події відбуваються в різних локаціях, серед яких — і сучасні українські території.

Нагадаємо, в Чехії пропонують дати Нобелівську премію миру Зеленському. Варто також зазначити, що Токарчук виросла у сім'ї вихідців з України, її бабуся, родом із нашої країни.