UA / RU
Підтримати ZN.ua

Netflix врегулював суперечку з шахісткою Ноною Гапріндашвілі через серіал «Ферзевий гамбіт»

Шахістка образилася, що її назвали «російською» і звинуватила стрімінг у сексизмі.

Стрімінговий сервіс Netflix врегулював суперечку з грузинською шахісткою Ноною Гапріндашвілі, яка подала на нього до суду після виходу серіалу «Ферзевий гамбіт». Подробиці врегулювання не розголошуються, повідомляє Deadline.

В останньому епізоді серіалу, головну роль у якому зіграла Аня Тейлор-Джой, звучить фраза коментатора "є Нона Гапріндашвілі, але вона чемпіонка світу серед жінок і ніколи не грала з чоловіками". Шахістка звинуватила Netflix у сексизмі, оскільки на той момент зіграла партії з 50 чоловіками. Крім того, Гапріндашвілі образилася, що її назвали «російською шахісткою». Вона подала на сервіс до суду, вимагала від Netflix спростування та виплати п'яти мільйонів доларів.

Читайте також: Названо найкращі серіали Netflix за версією The Rolling Stone

Як зазначає «Медуза», юристи Гапріндашвілі заявили, що умови угоди є конфіденційними, але деякі подробиці будуть оголошені пізніше.

Гапріндашвілі подала до суду на Netflix у вересні минулого року. Тоді юристи шахістки зазначали, що вона намагалася зв'язатися зі стрімінговим сервісом безпосередньо, щоб виправити ситуацію, але отримала відмову.

Семисерійний серіал розповідає про Бет Гармон, яка почала грати у шахи у дитинстві, перебуваючи у притулку для дівчаток. Вона з роками відточує свої професійні навички, а також бореться зі схильністю до алкоголю та транквілізаторів. Головну роль виконали Аня Тейлор-Джой та Томас Броді-Сангстер. На Netflix серіал вийшов 23 жовтня 2020 року.

Консультантом серіалу був гросмейстер Гаррі Каспаров. Для фінальної гри Бет з радянським шахістом Васілієм Борговим Каспаров обрав реальну партію українського шахіста Василя Іванчука з американцем Патріком Вольфом.