UA / RU
Підтримати ZN.ua

МЗС України долучилося до створення грандіозного театрального перформансу про онуку Ярослава Мудрого

Прем'єра перформансу "Едігна" запланована на 21 червня.

Під завісу сезону театри столиці приготували прем'єрні вистави, в основу яких покладено як класичні, так і сучасні твори. Заплановано на червень і прем'єри театральних перформансів. Однією з подібних подій стане прем'єра перформансу на історичну та міфологічну тему "Едігна. Донька Анни Київської і Генріха І", який розповість про онуку Ярослава Мудрого. Прем'єра відбудеться на Михайлівській площі, на внутрішньому подвір'ї Міністерства закордонних справ України. Партнер - Міжнародний фестиваль мистецтв Anne de Kyiv Fest.

За переказами, Едігна дуже хотіла втекти з Парижа, бо її сильно вабив Київ - місто діда, князя Ярослава. Тим часом у Франції внучка Ярослава і донька Генріха І отримала чудову освіту при дворі. Але дівчина була гордої вдачі - й відмовилася від примусового шлюбу. І все-таки втекла! Згідно з легендами, Едігна, подорожуючи, поселилася в дуплі старої липи. І нібито прожила там майже три десятиліття! Як черниця в келії. Попри все, Едігна впродовж свого складного життя навчала дітей, залучала людей до християнської віри. У 1060 році римо-католицька церква проголосила її блаженною.

Літературна основа прем'єрного перформансу - драматична поема Олександра Ірванця. У ролі Едігни - Анастасія Блажчук, у ролі Анни Київської - Ірма Вітовська. У проекті (в різних іпостасях) також задіяні Євген Нищук, Федір Стригун, Остап Ступка, Олексій Березнюк, Тарас Компаніченко. Реалізація проекту (постановка, продюсування) - Федора Баландіна.

Крім того, прем'єри готують також Національний театр імені Франка ("Війна" та "Ідіот"), Національний театр оперети ("Акомпаніатор"), Театр на Печерську ("Бог різанини"), театри "Дах" і "Practicum" ("Володар мух") та Національна опера України ("Юлій Цезар").

Детальніше про театральні новинки читайте у статті Олега Вергеліса "Ідіот, Орест, Едігна: театральні прем'єри червня" у свіжому номері тижневика "Дзеркало тижня. Україна".