UA / RU
Підтримати ZN.ua

Музеї Нідерландів погодилися повернути експонати, вивезені з колоній

Понад 100 тисяч експонатів можуть повернути для відновлення «історичної справедливості».

Тисячі творів мистецтва, які вважаються вкраденими нідерландськими колоністами, можуть повернутися в країни свого створення. Музеї Нідерландів підтримали пропозицію «виправити цю історичну несправедливість», повідомляє The Guardian.

Директора Державного музею та Музею тропіків в Амстердамі заявили про те, що готові підтримати ініціативу, в рамках якої можуть повернути близько 100 тисяч творів мистецтва. Серед них, зокрема, діамант вагою 70 каратів, який належав султану Банджармасину і був переданий в Нідерланди після того, як територія потрапила під контроль держави в ХІХ столітті.

Для того, щоб визначити, які експонати будуть повертати, а також розгляду заяв від інших країн, буде створена спеціальна незалежна комісія. У Раді з культури Нідерландів сподіваються, що їхній приклад надихне інші країни, які коли-небудь стикалися з проханнями про репарації, на більш ефективну співпрацю.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Раніше стало відомо, що Королівська опера в Лондоні змушена виставити на торги картину Девіда Хокні, яка належить їй. За полотно сподіваються отримати близько 18 мільйонів фунтів стерлінгів (близько 23 мільйонів доларів), що дозволить театру вижити в умовах кризи, викликаної новим коронавірусом.