UA / RU
Підтримати ZN.ua

Модельєрка з Бучі Любов Панченко померла після пережитого геноциду в рідному місті

Під час Бучанської різанини жінка перебувала в своїй хаті, де цілий місяць їй доводилось голодувати.

Українська модельєрка та шістдесятниця з Бучі Любов Панченко померла на 85-му році життя після пережитого під час російської окупації. Про смерть мисткині повідомив на своїй фейсбук-сторінці міський голова Анатолій Федорук.

"На 85-му році життя відійшла у вічність почесна громадянка міста, лауреатка премії імені Василя Стуса, художниця-модельєрка Любов Панченко", – зазначив він.

Федорук нагадав, що Панченко була з середовища патріотів-шістдесятників, які попри тиск влади та повсюдну цензуру зуміли розвивати українську культуру в радянські часи. Уся її творчість мала яскраво виражений український колорит, через що Любов Михайлівну переслідували, а її творчість замовчували.

"Любов Панченко не змогли зламати в КДБ, але художниця дуже постраждала під час нової російської навали", - наголосив він.

Читайте також: На Запорізькому напрямку відбувається нова Буча — Арестович

На тлі Бучанської різанини журналісти повідомляли, що жінці довелось голодувати місяць. На наступний день після звільнення міста художницю перевезли в столичну лікарню.

Свої роботи Панченко заповіла передати до Музею шістдесятництва.

Нагадаємо, минулого місяця померла перша глава Мінкульту України Лариса Хоролець. Жінка була педагогом, драматургинею, актрисою. Зіграла у декількох фільмах. Як от, “Зозуля з дипломом», “Кров людська — не водиця”, “Софія Грушко”, інші.