UA / RU
Підтримати ZN.ua

Міхалков пояснив польському актору, коли Путін звільнить Сенцова

Російський кінорежисер припустив, що українця можуть помилувати після завершення всіх судових розглядів.

Кінорежисер Микита Міхалков відповів на відкритий лист відомого актора з Польщі Даніеля Ольбрихського, в якому поляк попросив російського колегу заступитися за незаконно засудженого українського режисера Олега Сенцова.

"Міхалков дав зрозуміти, що президент Путін не може втручатися у рішення суду. Натомість, він може застосувати право помилування", – сказав "Польському радіо" Ольбрихський, розкриваючи деталі відповіді росіянина.

Минулого тижня поляк закликав Міхалкова втрутитися у справу проти українця, оскільки він серед представників кіноіндустрії "найближче до президента Росії".

"Я часто нагадував Міхалкову, що росіяни взяли свою релігію з Візантії, а ми з Риму. Тому наш погляд на світ відрізняється, бо у Візантії влада походить від Бога. Міхалков відповів, що його країна не настільки візантійська, щоб президент міг втручатися у судовий процес", – пояснив Ольбрихський.

За словами польського актора, Міхалков пообіцяв пильно стежити за справою проти Сенцова і запевнив, що вважає українця невинним.

Нагадаємо, що Даніель Ольбрихський - польський актор, відомий в Україні за ролі у фільмах "Вогнем і Мечем" (Тугай-бей), "Сибірський цирульник" (Копновський) і "Солт" (росіянин Орлов).

25 серпня військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму. Українського режисера визнали винним у створенні терористичної спільноти і підготовці терактів у Криму. Разом з тим активіста Олександра Кольченко визнали винним в участі у терористичному співтоваристві, співучасті у теракті і засудили до 10 років ув'язнення у виправній колонії суворого режиму. Сьогодні російський суд залишив вирок Сенцову без змін.

Суд над Сенцовым розпочався 21 липня в Ростові-на-Дону. Цьому передувало викрадення Сенцова ФСБ в Криму нібито як члена "Правого сектора", хоча і він сам, і "Правий сектор" це спростували.

З проханням звільнити Сенцова до російської влади не раз зверталися його колеги, у тому числі Кшиштоф Зануссі, Педро Альмодовар, Вім Вендерс і Микита Міхалков. Також із закликами звільнити Сенцова звернулася ПАРЄ і генсек ООН Пан Гі Мун.