UA / RU
Підтримати ZN.ua

Личаківське кладовище можна "відвідати" в режимі онлайн

Некрополь заснували в 1786 році.

Польський фонд культурної спадщини, Управління охорони історичного середовища Львівської міської ради та Дирекція Личаківського кладовища запустили сайт, завдяки якому кожен охочий може відвідати некрополь онлайн. Сайт доступний українською і польською мовою.

Відзначається, що роботи з реставрації надгробків проходять на цвинтарі вже 22 роки. За результатами цих робіт була складена база даних з восьми тисяч записів, які тепер доступні громадськості.

Реставраційні роботи проводяться трьома польсько-українськими командами в рамках польсько-українського проєкту «Спільне спадщина». Понад 150 надгробків, що мають високу художню або історичну цінність, вже професійно відреставровані. На сьогодні проведена інвентаризація історичних надгробків, поставлених до 1945 року. За підрахунками, їх на кладовищі близько 12 тисяч, а всього на 40 га поховано близько 300 тисяч осіб.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій і культури.

Читайте також: Різдво скасувати не можна: Львів виступив проти локдауна

На сайті можна дізнатися інформацію про десятки авторів надгробків, серед них Антонін і Ян Шімзери (40 надгробків), Паріс Філіппі, Юліан Марковський (60 надгробків), а також скульпторів ХХ століття.