UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Ла Скала" відкрила сезон оперою "Борис Годунов", українці вийшли з протестом

Прем'єру відвідали прем'єрка Італії та президентка Єврокомісії.

Один з провідних оперних театрів світу, італійська "Ла Скала", відкрила новий сезон оперою "Борис Годунов" Модеста Мусоргського. Українці вийшли на протест під стіни театру, виступаючи проти російської постановки як вияв перемоги путінської пропаганди, повідомляє АР.

Роль Бориса Годунова у постановці виконав співак Ільдар Абдразаков, у постановці брали участь також російські актори та хор. Активісти зазначають, що Абразаков – пропутінський артист, який не лише не виступив проти російської війни, але й надалі перебуває у складі «спеціальних російських культурних сил», які просувають імперську ідеологію, повідомляє «Радіо свобода».

«Це маніфестація проти російської пропаганди, яка використовує свою культуру для просування на Заході антидемократичного ультранаціоналістичного наративу «руского міра», – заявили організатори акції протесту.

Читайте також: Українську кіноспільноту обурили заяви російського режисера Сєрєбрєннікова в Каннах

Прем'єру опери відвідали, зокрема, президент Італії Серджо Маттарелла прем'єр-міністерка країни Джорджія Мелоні та президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Відповідаючи на запитання про незгоду українців із приверненням уваги до російської культури, оскільки повномасштабне вторгнення РФ триває вже 10 місяців, фон дер Ляйєн похвалила українців як «фантастичних, сміливих та відважних людей», але сказала, що російську культуру не слід ототожнювати з Путіним.

Вона також додала, що повністю солідарна з друзями в Україні та вважає, що необхідно «піклуватися про те, щоб бути разом».

Мелоні також наголосила, що не можна ототожнювати політику з культурою. «Ми не маємо нічого проти російського народу, російської історії та російської культури. Ми виступаємо проти тих, хто зробив політичний вибір вторгнутися до суверенної країни», - додала вона.

Як зазначає «Укрінформ», проти показу «Бориса Годунова» виступав також консул України в Мілані Андрій Картиш, який надіслав офіційний лист до директора «Ла Скала» Домініка Майєра, мера Мілана Джузеппе Сала та губернатора Ломбардії Аттіло Фонтану. Він закликав їх переглянути рішення про відкриття сезону російською оперою, а також уникати російських вистав, щоб не сприяти «пропагандитським елементам».

Майєр вирішив, що постановка «Бориса Годунова» не сприятиме російській пропаганді.