UA / RU
Підтримати ZN.ua

Культурні об'єкти в Іспанії, Індії, Ірані та Китаї внесли до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО

У списку понад 1100 об'єктів культурної та природної спадщини в 167 країнах.

Комітет Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО вніс ще чотири об'єкти в список світової спадщини, про це повідомляють на сайті ЮНЕСКО.

У список потрапили:

Ландшафт мистецтв і наук Paseo del Prado і Buen Retiro в Іспанії, який знаходиться в центрі Мадрида. Це культурний ландшафт площею 200 гектарів, який створили в XVI столітті. Об'єкт втілює нову ідею міського простору і розвитку в період освіченого абсолютизму XVIII століття.

Трансіранська залізниця в Ірані, що з'єднує Каспійське море на північному сході з Перською затокою на південному заході. Вона перетинає два гірських хребта, річки, ліси, рівнини, а також чотири різні кліматичні зони. Протяжність залізниці 1394 кілометри. Її будували з 1927 по 1938 рік.

Храм Каката - Рудрешвара (Рамаппа), штат Телангана в Індії. Знаходиться в селищі Палампет приблизно в 200 кілометрах на північний схід від Хайдарабаду. Ця будова є головним храмом Шиви в огородженому стінами комплексі, який побудували при правителях Рудрадеві і Речарлі Рудрі. Будівництво храму почалося в 1213 році і, як вважають, тривало близько 40 років.

Скульптури храму високої художньої якості ілюструють місцеві танцювальні звичаї і культуру Каката. Об'єкт розташований в передгір'ях лісистого району і серед сільськогосподарських угідь, поблизу берегів Рамаппа Черуву, водосховища епохи Каката.

Цюаньчжоу - світовий центр торгівлі в Китаї епохи династій Сун-Юань. Об'єкт Цюаньчжоу дуже добре відображає динаміку міста як морського центру торгівлі в періоди Сун і Юань (X-XIV століття нашої ери).

Цюаньчжоу процвітав у досить визнчний період для морської торгівлі в Азії. На території об'єкта розташовані релігійні будівлі, мечеть Цінцзін XI століття, одна з найбільш ранніх ісламських будівель в Китаї, а також ісламські гробниці і велика кількість археологічних пам'яток.

Крім цього, до списку всесвітньої культурної спадщини додали 11 міст, які розташовані в семи європейських країнах.

Серед них три німецьких курорта: (Баден-Баден, Бад-Емс і Бад-Кіссінген), три курортних міста в Чехії (Франтішкові Лазні, Карлові Вари, Маріанські Лазні), австрійське місто Баден, бельгійське місто Спа, французьке Віші, Монтекатіні-Терме в Італії та місто Бат у Великій Британії.

У список також потрапив культурний район Хіма в Саудівській Аравії, який розташований на одному із стародавніх караванних шляхів на Аравійському півострові і має значну колекцію наскальних зображень.

Кордуанський маяк у Франції, який був побудований на рубежі XVI-XVII століть.

Колонія художників у Німеччині, яку побудували в 1897 році.

Цикл фресок XIV століття в італійській Падуї, яка складається з восьми релігійних і світських будівельних комплексів.

Процес внесення об'єктів до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО планують продовжити до 28 липня.

Читайте також: Франція хоче включити багет в список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО

Нагадаємо, що ЮНЕСКО визнала стан Софії Київської та Лаври задовільним. Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО зробив висновок, що об'єктам Софії Київської та Києво-Печерській Лаврі нічого не загрожує, а стан споруд визнали задовільним.