UA / RU
Підтримати ZN.ua

Козацькі пісні Дніпропетровщини увійшли до списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО

Пісні під загрозою зникнення через старіння населення.

ЮНЕСКО вніс козацькі пісні Дніпропетровської області до списку об'єктів нематеріальної спадщини, які потребують термінової охорони, повідомляється на сайті організації.

В піснях Дніпропетровської області йдеться про трагедію війни та про взаємовідносини козаків. Співоча практика розділена на 3 групи – Криниця, Богуславочка, Першосвит.

"Пісні співають для задоволення, виконавці з допомогою пісень мають зв'язок з минулим, своїми предками. Хор концентрується на двох виконавцях: починає спів той, хто знає всі тексти пісень, його підхоплює високим голосом другий, решта - з середніми і нижніми голосами. Якщо в хорі немає чоловіків, жінки виконують їхню роль шляхом огрубіння голосу", - зазначається на сайті організації.

В ЮНЕСКО заявляють, що козацькі пісні Дніпропетровщини є традицією, яка передається в сім'ях з пололения в покоління. Однак доля пісень під питанням через старіння населення і обмеженість джерел, з яких нове покоління могло б почерпнути знання для продовження традицій козацької пісні.

В даний час в національний перелік нематеріальної спадщини України включено 6 елементів - Опішнянська кераміка, Косівська мальована кераміка, Кролевецькі ткані рушники, Хлібна культура і традиції, Петриківський розпис та Козацькі пісні Дніпропетровщини. Кожна країна, представлена в ЮНЕСКО, має право не пізніше, ніж через 10 років змінювати або оновлювати свої списки.