UA / RU
Підтримати ZN.ua

Рада Європи запросила дітей України взяти участь у конкурсі про спадщину та європейський шлях своєї країни

Учасникам пропонується досліджувати різні способи взаємозв'язку європейської спадщини

Для дітей та молоді з усієї Європи, які прагнуть глибше пізнати спадщину свого народу і презентувати її світові, Рада Європи оголосила конкурс Young European Heritage Makers. проводиться він у рамках програми У рамках програми «Дні європейської спадщини».

Про це повідомило міністерство культури та інформаційної політики.

Читайте також: Україна вперше увійшла до складу комітету з охорони культурної спадщини ЮНЕСКО

"Цьогоріч тема конкурсу звучить так: «Спадщина маршрутів, мереж і зв’язків». Учасникам пропонується дослідити різні способи взаємозв’язку європейської спадщини — через історичні торгові шляхи, культурні мережі чи сучасні цифрові зв’язки", - говориться у повідомленні.

Майбутнім учасникам конкурсу пропонується збирати досвід та історії про те, як діти та молодь розуміють європейський вимір своєї місцевої спадщини — як матеріальної (пам’ятники та будівлі, особливості природного ландшафту), так і нематеріальної (танці, пісні чи місцеві культурні традиції, які практикує громада учасника конкурсу); виявляти та висвітлювати творчість молоді, яка цікавиться спадщиною;
привернути увагу майбутніх #HeritageMakers і вибудувати тісні контакти з їхніми однолітками з інших частин Європи.

Важливо те, що саме діти мають бути авторами роботи, адже це можливість для них висловити своє бачення. Роль наставників полягає лише в тому, щоб направляти їх у процесі дослідження.

Читайте також: Через повномасштабне вторгнення Росії вже пошкоджено або знищено понад 900 об'єктів культурної спадщини України - генпрокурор

Заявку на конкурс можна подати до 31 грудня 2024 року.

Переможці конкурсу візьмуть участь у кульмінаційному заході — виставці проєктів у Палаці Європи у французькому Страсбурзі.

Докладніше  про подачу заявки та про конкурс можна узнати на сайті міністерства та на сайті Днів європейської спадщини.