UA / RU
Підтримати ZN.ua

Комітет Шевченківської премії очолив Юрій Щербак

До цього Шевченківський комітет очолював Борис Олійник.

Президент України Петро Порошенко призначив нового керівника комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка. Як передає Інтерфакс-Україна, тепер очолюватиме комітет дипломат і публіцист Юрій Щербак.

Як заявив президент в ході нагородження лауреатів Шевченківської премії, "Очолити комітет я запропонував людині, яка асоціюється з порядністю і відповідальністю і одночасно є великим інтелектуалом і майстром слова. Її ім'я Юрій Щербак".

Порошенко підкреслив, що Шевченківська премія є державною нагородою і важливо, щоб у суспільства була довіра до конкурсного відбору претендентів на отримання премії.

Читайте також: Визначено головних претендентів на Шевченківську премію 2014 року

Він також подякував Борису Олійнику, який з 5 липня 2010 року очолював комітет, за внесок у розвиток української культури.

Літературну діяльність Щербак почав у 1950-х роках. З 1966 року він є членом Спілки письменників України, секретарем правління якої він був з 1987 по 1991 рік, з 1971 року – член Спілки кінематографістів України. Дебют Щербака в якості сценариста відбувся в 1965 році, а в 1975 році він дебютував як драматург. Є, в тому числі, автором романів "Час смертохристів: Міражі 2077 року", "Час Великої гри: Фантоми 2079 року" і "Час тирана: Прозріння 2084 року".

Він також є доктором наук з епідеміології особливо небезпечних інфекцій, академік Української екологічної академії наук.

У 1990-1992 роках очолював Партію зелених України, а в 1991-92 роках був міністром охорони навколишнього природного середовища України, член Ради нацбезпеки України. Згодом був послом України в Ізраїлі, США, Мексиці, Канаді, радником президента. Один із засновників та член Ради із зовнішньої політики і політики безпеки.

Лауреатами Національної премії України імені Тараса Шевченка в 2016 році стали режисер Олег Сенцов, дисидент і публіцист Левко Лук'яненко, балетмейстер Раду Поклітару, співачка Анжеліна Швачка і художник Михайло Гуйда