В Національному музеї народної архітектури та побуту України відбулося свято "КОЛОДІЙ. МАСНИЦЯ". Це неповторне, веселе, колоритне свято, сповнене народних звичаїв та обрядів, що символізує перехід від зими до весни.
[pics_lr left="https://zn.ua/img/forall/u/495/25/e68d983874abc320c1a6f0770fa2ff3b.jpg" ltitle="" right="https://zn.ua/img/forall/u/495/25/89fceb565de2d9e1c92280ff5e001d4d.jpg" rtitle="undefined"]
У різних місцевостях України це свято називали по-різному: "Масляниця", "Сирниця", "Сиропусний тиждень", "Сиропуст", "Сирний тиждень", "Білий", "Колодій", "Колодка", "Туриця", "Бабський тиждень". В цей час можна було вживати тільки молочні страви. Найбільше готували вареники з сиром із пшеничного або гречаного борошна щодня і в кожній оселі. "На Масницю треба їсти вареники у маслі, щоб увесь вік жити, як вареник у маслі", – казали в народі.
[pics_lr left="https://zn.ua/img/forall/u/495/25/3e31d7ba745238d79c5966f1e464b434.jpg" ltitle="" right="https://zn.ua/img/forall/u/495/25/c64a76929e8aa64393b589e966a30d49.jpg" rtitle="undefined"]
Гостям свята показали культурно-просвітницьку програму з традиційними народними забавами, народними танцями, смачними стравами, театралізованими дійствами, виступами народних колективів. На підтримку наших воїнів із 59-ї розвідувальної бригади було проведено благодійний аукціон. Кульмінацією свята став обряд спалювання опудала Кострубатого діда, що уособлює злі сили.
[pics_lr left="https://zn.ua/img/forall/u/495/25/58a1d800e5d865555105e1de457f0807.jpg" ltitle="" right="https://zn.ua/img/forall/u/495/25/be1da523a20d9d56cf6328c89245721d.jpg" rtitle="undefined"]