UA / RU
Підтримати ZN.ua

Кого з народних артистів України можуть позбавити звання

Хто з народних артистів України підпадає під дію закону про колаборантів

Артисти російського та українського походження можуть втратити звання народних артистів України через те, що підтримують агресивну політику Росії, спрямовану проти України, і повномасштабне вторгнення. Таке рішення ухвалила Верховна Рада.

Зокрема, нагород і звань можуть позбутися 13 народних артистів України. Відповідне рішення можуть ухвалити згідно із законопроектом №11410 про позбавлення державних нагород за популяризацію або пропаганду держави-агресора.

Видання Фокус підготувало список артистів, які підпадають під критерії закону.

[see_also ids=«509040»]

59-річна співачка Таїсія Повалій має звання Народної артистки України з 1997 року. Співачка родом із Київської області, однак після початку повномасштабної війни в Україні стала на бік країни-агресора. Повалій назвала повномасштабну війну на Батьківщині «порятунком». Як виявилося, народна артистка України вже встигла навіть подати документи на паспорт РФ.

63-річний комічний актор Володимир Данилець, який родом із Чернігівської області, здобув звання народного артиста України 1998 року. Актор критикував українського президента Володимира Зеленського та підтримав політику російського диктатора Володимира Путіна.

61-річний комічний актор Володимир Моїсеєнко родом із Ленінградської області, проте 1998 року актор отримав звання народного артиста України. Актор у своїх номерах висміює Україну, виступав на території окупованого Криму та підтримує політику Володимира Путіна.

79-річний скрипаль Володимир Співаков родом з Уфи. У 1999 році він отримав звання народного артиста України. Уже 2014 року він підтримав окупацію українського півострова Крим.

78-річний кінохудожник Володимир Бортко родом із Москви, виховувався в сім'ї вітчима, драматурга Олександра Корнійчука, навчався в Києві. У 2003 році він отримав звання народного артиста України. У 2014 році Бортко підтримав окупацію півострова Крим, а вже у 2022 році схвалив рішення Володимира Путіна про проголошення «ДНР» і «ЛНР».

71-річний диригент Валерій Гергієв також родом із Москви. У 2004 році він отримав звання Народного артиста України. Зараз артист підтримує політику РФ.

65-річний співак Олександр Малінін у 2004 році також отримав звання народного артиста України. У 2014 році артист не підтримав анексію Криму, однак у 2022 році вирішив підтримати повномасштабну війну.

45-річна співачка Кароліна Куєк (Ані Лорак) родом із Чернівецької області. У 2008 році співачка отримала звання народна артистка України. Однак у 2014 році співачка обрала бік Росії, а у 2022 році співачка не засудила дії Росії на території України. У липні артистка зробила цинічну заяву про мир.

64-річний актор Георгій Делієв родом із Херсона. У 2009 році він отримав звання народний артист України. Прославився в серіалі «Маски Шоу». Має неоднозначну позицію щодо війни в Україні.

62-річна українська співачка Наталія Лелеко родом із Херсона. У 2011 році вона отримала звання народної артистки України. Однак артистка зрадила Україну. Уже у 2023 році за даними ЗМІ Наталія Лелеко брала участь у публічних заходах окупаційної влади на Херсонщині.

70-річний композитор Ігор Крутой, який родом із Кіровоградської області, отримав звання народного артиста у 2011 році. Артист намагається уникати теми про війну в Україні.

Однак 2024 року композитор усе ж таки висловився: «Так, Україна - це моя батьківщина. Там похований мій батько, там живе мій близький друг Рінат Ахметов. Зрозуміло, що у нас сьогодні є теми для суперечок, але він, як і раніше, мій найближчий друг... Олександр Солженіцин за багато років до нинішніх подій попереджав, що протистояння між Росією та Україною неминуче... Як він міг це передбачити за стільки років? Але думаю, що зараз між нами не війна, а штучна спроба конвертувати сьогоднішню невлаштованість українців у ненависть до Росії і посварити два братні народи років на 100».

86-річний російський поет Ілля Резнік родом із Росії. У 2013 році він отримав звання народного артиста України. Поет підтримав повномасштабну війну в Україні.

57-річна акторка Ружена Рубльова родом з Асканії-Нової. У 2021 році отримала звання Народної артистки України. У 2022 році прийняла пропозицію окупантів очолити окупований Херсон.

Можна додати сюди й Філіпа Кіркорова, який отримав це звання 2008 року. Внесений до бази «Миротворця» за неодноразове відвідування окупованого Криму, перебуває під санкціями РНБО за антиукраїнську діяльність.

[see_also ids=«587996»].

Список цей можна продовжувати, і він буде продовжений - офіційними інстанціями, після остаточного ухвалення закону.