UA / RU
Підтримати ZN.ua

Видання про культурну спадщину України увійшла до списку найкращих книг про мистецтво за версією The New York Times

Ілюстроване видання вийшло у листопаді у видавництві Thames & Hudson.

Видання The New York Times склало список найкращих книг про мистецтво, які вийшли 2022 року. До цього списку увійшло ілюстроване видання «Скарби України: Культурна спадщина нації». Воно вийшло у листопаді у британському видавництві Thames & Hudson.

«Ця актуальна нова назва знайомить нас з більш ніж 100 будівлями та предметами мистецтва, від доісторичних часів до епохи бароко та сьогодення з бомбосховищами, у країні, яку ми тепер нарешті бачимо як серце Європи. Ця книга з розділами, присвяченими православним іконам і католицьким соборам, радянському авангарду та національним народним промислам, ілюструє культуру, сама різноманітність якої сьогодні наражає її на небезпеку - дійсно, деякі зображені твори, такі як кам'яні статуї під Харковом, датовані ІХ-ХІІІ століттями, вже знищені», – йдеться в описі книги.

Читайте також: «Книга року ВВС»: хто став переможцем у цьому році

Укладачі рейтингу також наголосили, що війна, яку розпочала і веде Росія в Україні, це культурна війна, «і ставки в ній такі».

Передмову до книги написав український письменник Андрій Курков, а співавторами стали культуролог Андрій Пучков, історик Максим Яременко та мистецтвознавці Діана Клочко та Мирослава Мудрак. Усі отримані від продажу видання кошти видавець пообіцяв передати українському ПЕН-центру для підтримки місцевих музеїв.

Нагадаємо, внаслідок російської агресії в Україні вже зруйновано або пошкоджено 1132 об'єкти культурної спадщини. З них майже третина – 403 об'єкти повністю зруйновано.