UA / RU
Підтримати ZN.ua

Хореограф з Чугуєва, чиє фото стало одним із символів війни, повернулася до роботи після операції на очах

Трішки відновившись, жінка ініціювала проведення для дітей-біженців, що також опинилися в Польщі, заняття з мистецтва.

Українка з атакованого Росією Чугуєва на Харківщині, чиє закривавлене обличчя фігурувало в новинах більшості світових ЗМІ й стало символом війни в Україні, повернулася до роботи. Після операції на очах у Польщі, куди ледь вдалося втекти після початку широкомасштабного вторгнення, Олена Курило взялася викладати мистецтво для дітей-біженців, пише The Times.

Унаслідок обстрілу свого будинку, 52-річна жінка отримала численні осколкові поранення, зокрема правого ока. Після атаки, коли вона спустилась зі свого будинку на вулицю, її зафіксував фотограф Вольфґанґ Шван.

Згодом цей знімок надихнув на створення картини іншою мисткинею,  Женею Гершман. Картину під назвою «Перше обличчя війни: портрет української виховательки» згодом вдалось продати за $100 тисяч. Виручені кошти вирішили спрямувати Українському Червоному Хресту. 

Через безперервні обстріли, жінка якийсь час не могла евакуюватися і прожила в підвалі своєї хатини за містом. Згодом водій вантажівки запропонував підвезти її до харківського вокзалу, звідки вдалось виїхати до Польщі.

У Катовіце Курило вдалось знайти прихисток, вона  перенесла операцію, під час якої лікарям вдалось частково відновили її зір. Трішки відновившись, жінка, яка є хореографом за професією, ініціювала проведення для дітей-біженців, що також опинилися в сусідній країні, заняття з мистецтва.

«Коли я займаюся цим, то забуваю, що я не вдома, і мої хвилювання зникають. Діти дають мені радість, якої я не відчувала з початку війни», — зазначає вона.

Нагадаємо, французька художниця створила серію колажів, присвячену темі війни в Україні. Референсами робіт стали картини Едуарда Мане, Едварда Гоппера, Вільяма Маргетсона, Бартоломе Мурільо тощо.