UA / RU
Підтримати ZN.ua

Картині Рембрандта "Нічна варта" вперше повернули оригінальний вигляд

Персонажі, яких бракувало на полотні Рембрандта - домалював штучний інтелект. 

Вперше за більше ніж 300 років картину Рембрандта ван Рея “Нічна варта” демонструють в оригінальному розмірі. Її можна подивитися у Державному музеї в Амстердамі. Частини полотна, яких не вистачало домалював штучний інтелект, повідомляє Reuters. 

“Нічна варта” або “Виступ стрілецької роти капітана Франса Баннінга Кока і лейтенанта Віллема ван Рейтенбюрга” - це картина нідерландського художника Рембрандта, який був одним з найвідоміших художників 17 століття.

Роботу над картиною “Нічна варта” Рембрандт закінчив у 1642 році. Вона була написана на замовлення капітана загону громадянського ополчення Амстердама, який побажав прикрасити свою нову будівлю. Однак у 1715 році картину обрізали з усіх чотирьох сторін, тому що полотно було дуже великим і ускладнювало переїзд.

Обрізані частини так і не знайшли, але залишилася копія, яку зробив інший художник, який працював у ті часи. Реставратори та ІТ-спеціалісти використали цю копію, поєднали її зі стилем Рембрандта, щоб відновити втрачені частини.

Після відновлення, фігура капітана Франса Баннінк Кока - стала не головною на полотні, і завдяки цьому композиція виглядає більш динамічною. Також відновили фігуру барабанщика, який знаходиться праворуч у кадрі.

До полотна додалися ще три фігури, але вони менш деталізовані. За словами директора музею Тако Діббітса, використання такого ефекту Рембрандтом - навпаки приваблює глядача до того дійства, що зображено на полотні.

Читайте також: Британський художник Бенксі втратив права на ще дві свої роботи через небажання розкрити особистість

Співробітники музею пояснили, як відбувалося відновлення картини. Спочатку “Нічну варту” та знайдену копію від іншого художника детально сфотографували, а потім масштабували зображення. За допомогою штучного інтелекту усі елементи, яких бракувало наблизили до стилю та кольорів Рембрандта.

За словами реставраторів, в майбутньому можливе створення і якіснішого варіанту, оскільки розвиток технологій не стоїть на місці.

Нагадаємо, раніше вченим вдалося намалювати нову картину Рембрандта за допомогою 3D-принтера. Для цього вони проаналізували 168 тисяч фрагментів робіт художника.