UA / RU
Підтримати ZN.ua

Картини арт-дилера Гітлера передають до музею в Берні

Сотні картин із "мюнхенської схованки" Корнеліуса Гурлітта можна буде побачити в музеї в Берні.

Тим не менш, велика частина робіт залишиться в Німеччині, поки не будуть встановлені їх законні власники.

Корнеліус Гурлітт, син арт-дилера Адольфа Гітлера, був власником понад тисячі викрадених нацистами картин. Швейцарський музей образотворчих мистецтв у Берні погодився прийняти кілька сотень творів мистецтва, які йому заповів німецький колекціонер, повідомляє BBC Україна

Колекція з 1406 картин (121 обрамлена картина і 1285 без рамки), що зберігалися в мюнхенській квартирі Корнеліуса Гурлітта, була конфіскована німецькою владою ще навесні 2011 року (за деякими даними, в лютому 2012 року), але відомо про це стало лише в листопаді 2013.

Серед інших робіт у ній перебувають полотна Марка Шагала, Пабло Пікассо, Анрі Матісса, Альбрехта Дюрера, Анрі де Тулуз-Лотрека, Пауля Клеє, Оскара Кокошки, Ернста Людвіга Кірхнера, Макс Лібермана та інших відомих художників. Вартість картин оцінили в €1 млрд.

Про колекцію стало відомо після того, як під час планової перевірки пасажирів поїзда зі Швейцарії у Гурлітта, який був серед них, знайшли пачки грошей. Після цього поліція почала розслідувати, чи не ухилявся він від сплати податків.

Картина зі схованки Гурлітта. Франц Марк

Більш того, в лютому 2014 року Гурлітт розкрив державі ще одну схованку, розташовану в його австрійському будинку в Зальцбурзі, у якому додатково зберігалися ще 60 полотен. Серед них - картини Клода Моне, П'єра Огюста Ренуара і Пабло Пікассо.

Частина колекції була придбана Гурліттом-старшим, решта конфісковано гітлерівськими владою у власників. Значний обсяг знахідки складає так зване "дегенеративне мистецтво", представники якого з 1937 року вважалися чужими культурі Третього Рейху.

Картина зі схованки Гурлітта. Макс Ліберман

Згодом колекціонеру повернули твори мистецтва в обмін на його співпрацю з владою, щоб визначити, які картини були вкрадені, і повернути їх законним спадкоємцям.

У травні Гурлітт помер, зробивши музей в Берні своїм єдиним спадкоємцем.