UA / RU
Підтримати ZN.ua

Картина Уорхола "Чотири Мерилін" продана на аукціоні за 36 мільйонів доларів

Загалом на вечірніх торгах Сhristie's було реалізовано 70 лотів.

Одна з найвідоміших картин американського художника Енді Уорхола, портрет Мерилін Монро, який отримав назву "Чотири Мерилін", був проданий на аукціоні Сhristie's за 36 мільйонів доларів.

"Чотири Мерилін" - однин з найвідоміших творів Уорхола, виконаний у техніці шовкографії в жовтих, фіолетових і блакитних тонах.

Загалом на вечірні торги Сhristie's "Післявоєнне і сучасне мистецтво" було виставлено 70 лотів, які були продані, в загальному, за 332 мільйони доларів. Також за велику суму на аукціоні продали монументальну скульптуру "Павук" Луїза Буржуа (28,2 мільйона доларів) і картину "Бригадира" (портрет Ендрю Паркер-Боулза) Люсьєна Фрейда (34,8 мільйона доларів).



Уорхол - засновник напряму в сучасному мистецтві, який отримав назву "комерційний поп-арт". Як художник і фотограф він багато працював з образами зірок шоу-бізнесу та політиків. Йому належать відомі поп-арт-портрети Елізабет Тейлор, Джима Моррісона, Міка Джаггера і Елвіса Преслі, а також Мао Цзедуна, Річарда Ніксона і Джона Кеннеді. У своїй творчості він використовував так звану техніку шовкографії, або трафаретний друк, яка дозволяла йому створювати безліч копій одних і тих же зображень.

Портрети Марлона Брандо і Елвіса Преслі роботи Уорхола були продані на аукціоні, в загальному, за 181 мільйонів доларів. Портрет "Потрійний Елвіс" був створений у 1963 році на основі фотографії Преслі в образі ковбоя, що використовувалась для реклами вестерну 1960 року "Палаюча зірка", а для полотна "Чотири Марлона" Уорхол використовував фотографії Марлона Брандо в образі героя фільму 1953 року "Дикун".