UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Я не міг відірватися": Білл Гейтс порадив кілька захоплюючих книг

За останні кілька років співзасновник Microsoft написав відгуки на сотні книг в своєму блозі, починаючи від бізнес-літератури до історії та науки.

Якщо ви шукаєте відповідний подарунок близьким чи не можете зрозуміти, що подарувати колегами до новорічних свят, то можна прислухатися до книжкових рекомендацій мільярдера й філантропа. Особливо, якщо ці книги рекомендує Білл Гейтс.

NBC підготував список з п'яти книг, які оцінив Білл Гейтс:

1. "Дурна кров. Таємниці та брехня стартапу Кремнієвої долини" (Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup), авторка Джон Керрейроу.

"Я часто кидаю читати одну книгу, але ця книга не така. Вона утримує увагу більшості читачів", - писав Гейтс у 2018 році. "Однак, нещодавно я виявив, що читаю книгу настільки переконливу, що не можу відірватися".

Хоча книга читається як трилер, "Погана кров" - це нон-фікшн, в якому детально описані злети та падіння багатомільярдного біотехнологічного стартапу Theranos. Компанія обіцяла провести революцію в медичних лабораторних дослідженнях. (Спойлер: Технологія не спрацювала).

"Theranos - це найгірший сценарій того, що відбувається, коли генеральний директор ставить особисту спадщину вище всього іншого", - написав Гейтс. І хоча кінцівка трагічна, він називає її "веселим читанням, повним химерних подробиць, які змусять вас задихатися вголос".

2. "Поїздка усього життя: Уроки, витягнуті з 15 років роботи на посаді генерального директора компанії Уолта Діснея" (The Ride of a Lifetime: Lessons Learned From 15 Years as CEO of the Walt Disney Company), автор - Роберт Ігер.

Колишній виконавчий директор компанії Disney Боб Ігер розділяє ідеї та цінності, які він прийняв, розвиваючи одну з найулюбленіших компаній у світі.

"На відміну від більшості книг про лідерство, - писав Гейтс, - ця вартує вашого часу".

Гейтс завжди пропонував книгу Джона Брукса "Бізнес-пригоди", коли хтось просив його порекомендувати бізнес літературу. Але після прочитання цієї книги, він говорить, що "з радістю порекомендує її будь-кому, хто запитає".

Насправді він уже запропонував її "кільком друзям і колегам, включаючи генеральну директорку Microsoft.

3. "Взуттєва собака": Мемуари творця Nike "(Shoe Dog: A Memoir by the Creator of Nike), автор Філ Найт.

Ця мемуарна хроніка розповідає історію Nike, від ранньої боротьби до її еволюції в одну з найбільш визнаних і прибуткових компаній у світі. У 2016 році Гейтс назвав цю книгу однією зі своїх улюблених книг року: "Це освіжаюче чесне нагадування про те, як насправді виглядає шлях до успіху в бізнесі - брудний, хиткий та зрешечений помилками".

Гейтс кілька разів зустрічався зі співзасновником Філом Найтом. "Він супер милий, але тихий і його важко пізнати", - розповідав Гейтс. "Тут він розкривається так, як можуть тільки деякі керівники".

4. "Тиша: Сила інтровертів у світі, який не може перестати говорити" (Quiet: The Power of Introverts in a World That Can not Stop Talking), авторка - Сьюзан Кеін.

Якщо ви одержимі розмовами про TED, ви можете бути знайомі зі Сьюзан Кейн. Її виступ про силу інтровертів - основної теми цієї книги - переглянули понад 11 мільйонів разів. Цю розмову Гейтс назвав однією з його найулюбленіших бесід.

У культурі, де найважливіше бути товариським і товариським, "Тиша" проливає світло на те, чому інтровертність слід святкувати та заохочувати. Насправді деякі з найбільш перетворюють лідерів в історії були інтровертами: Елеонора Рузвельт, Роза Паркс та Ґанді.

Гейтс теж є самопроголошеним інтровертом. "Я думаю, що вони непогано справляються", - сказав він під час інтерв'ю 2013 року. "Якщо ви розумні, ви можете навчитися бути інтровертом".

5. "Людина розумна. Історія людства від минулого до майбутнього" (Sapiens: A Brief History of Humankind), автор - Юваль Ной Харарі.

У Sapiens історик Харарі ставить перед собою завдання дослідити, як Homo sapiens еволюціонував для домінування на Землі - і що він пророкує для нашого виду.

Гейтс настійно рекомендує цю книгу всім, хто цікавиться веселим, захоплюючим поглядом на ранню історію людства.

"Вона залишила мені всеосяжну історичну структуру, на якій я можу ґрунтуватися в міру того, як дізнаюся більше", - написав він. "Водночас Харарі розповідає нашу історію настільки доступним чином, що вам буде важко перестати читати цю книгу".