UA / RU
Підтримати ZN.ua

Ініціатива Кабміну може знищити культурну галузь України

Народні артисти погрожують акцією протесту, а Міністерство культури "самороспуском".

У центрі скандалу, що набирає обертів в культурному середовищі країни, опинився проект Закону України "Про внесення змін до бюджетного кодексу України" (щодо бюджетної децентралізації), запропонований Кабінетом міністрів України.

За можливе прийняття документа парламентом вже сьогодні - Національні заклади культури підпадають під жорсткий фінансовий удар, і деякі народні артисти заговорили про можливий опір.

В Україні є десятки установ культури, які мають статус "Національні". Як повідомили ZN.UA у Міністерстві культури України, передання таких установ "під крило", тобто на баланс, місцевих бюджетів, як цього вимагають Мінфін і МВФ - це фатальний крок, який може знищити культурну галузь.

На думку деяких фахівців Мінкульту, які побажали не афішувати прізвищ, реалізація подібної ініціативи означає фактичний "саморозпуск" Міністерства культури, оскільки це відомство в нинішніх складних умовах не змогло зберегти культурний "базис", прирікаючи десятки культурних інституцій на пряму смерть.

Цієї ж точки зору дотримується і директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус. "Рішення, запропоноване в новій редакції змін до Бюджетного кодексу, робить неможливим повноцінне фінансування багатьох національних заповідників, адже місцеві бюджети просто неспроможні фінансувати такі інституції. Особливо це трагічно для провінції. Але і для столиці катастрофічні наслідки - для наших національних театрів, національних музичних колективів, національних музеїв. Наслідки подібного кроку - різке скорочення штату, фонду заробітної платні, відтік кращих фахівців, практично, це повільна смерть", - сказав Стус у коментарі ZN.UA.

Генеральний директор Національного театру імені Івана Франка Михайло Захаревич вважає, що можливі поспішні і неузгоджені з культурним соціумом зміни до Бюджетного кодексу - це "або ігри недобросовісних чиновників, або спланована провокація якихось зовнішніх сил, які хочуть знищити культурне середовище України, локалізувавши джерела фінансування, а значить розвитку".

Міністр культури України Євген Нищук в офіційній заяві коментує ситуацію таким чином: "Ми повинні зберегти національні заклади культури. Адже вони презентують не окремі регіони, а цілу країну. Наше відомство постійно акцентувало увагу на неможливості передання на місцевий рівень установ культури, що мають статус національних. При розробці цих положень Міністерство культури спиралося на міжнародний досвід, в тому числі Грузії та Польщі. Проте думку професійного середовища Мінфіном було проігноровано. Наслідки реалізації подібних "змін" - це знищення унікальної мережі національних закладів культури".

Як стало відомо ZN.UA, при можливій реалізації подібного маневру, готові оголосити одноденну "акцію протесту" представники деяких національних музичних колективів, національних театрів, національних музеїв.!zn