UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гурт Pussy Riot у пісні про Україну "Мамо, не дивись телевізор" закликав судити Путіна

Артисти називають уряд Путіна "терористичним режимом", а президента, його чиновників, генералів та пропагандистів – "військовими злочинцями".

Російський панк-гурт Pussy Riot випустив пісню на знак протесту проти війни в Україні і закликав судити президента Росії Володимира Путіна за його дії, повідомляє Bloomberg.

Читайте також: Учасниця скандальної панк-групи Pussy Riot Марія Альохіна втекла з Росії у куртці служби кур'єрської доставки їжі

У заяві, опублікованій разом із треком під назвою "Мама, не дивися телевізор", артисти називають уряд Путіна "терористичним режимом", а президента, його чиновників, генералів та пропагандистів - "військовими злочинцями".

Колектив написав у своєму зверненні: "Ця пісня – наша заява проти війни, яку Путін розпочав в Україні".

Ось кілька цитат із тексту:

Група у своїй заяві зазначила, що приспів пісні заснований на словах полоненого російського солдата-строковика, який сказав своїй мамі у телефонній розмові: "Мамо, тут немає фашистів, не дивись телевізор".

У кліпі на пісню показані сцени війни, а група читає реп, одягаючи свої фірмові різнокольорові балаклави.

У своїй заяві група закликала країни світу припинити закупівлю російського газу та нафти, а також припинити продаж Росії зброї та боєприпасів.

Pussy Riot також зажадали заарештувати західні банківські рахунки та майно російських чиновників та олігархів, запровадити проти них персональні санкції, а також створити міжнародний трибунал, щоб "судити Володимира Путіна, співробітників російської державної пропаганди, офіцерів армії та всіх, хто несе відповідальність за геноцид українського народу".

Група відома тим, що часто влаштовує акції протесту проти дій російського уряду та чиновників.

У 2021 році Міністерство юстиції Росії оголосило одного з членів групи, Надію Толоконникову, "іноземним агентом" у рамках зусиль щодо придушення інакодумства.

Ярлик "іноземний агент" має на увазі додаткову перевірку з боку уряду і несе в собі сильний зневажливий відтінок.

Толоконнікова раніше стала відома завдяки участі в акції протесту у 2012 році у московському Храмі Христа Спасителя, після якої вона провела майже два роки у в'язниці.

Члена групи Марія Альохіна також була затримана в Москві в 2021 році після протестів з вимогою звільнити лідера російської опозиції Олексія Навального.

У 2018 році чотири члени групи вибігли на ігрове поле під час фіналу чемпіонату світу з футболу, що проходив у Москві, на знак протесту проти жорстокості поліції, за що відсиділи 15 днів у в'язниці.