UA / RU
Підтримати ZN.ua

Гравюри української художниці відправлять на Місяць

Олеся Джураєва, українська художниця, що працює в сфері графіки, евакуювалася з Києва у квітні 2022 року в перші місяці російської атаки. The New York Times розповідає історію мисткині.

Читайте також: Мурашко, Гоголь, Рєпін і не тільки: Film.ua розвінчуватиме міфи про привласнених російською культурою митців

 У той момент канадський фізик,  письменник і колекціонер Семюель Перальта, який раніше придбав деякі її роботи, зв’язався з жінкою та попросив дозволу заархівувати зображення кількох її ліногравюр у "Місячному кодексі", і вона погодилася. 

Перальта вважає «кодекс» чимось на кшталт «послання у пляшці для майбутнього про те, що навіть під час війни, пандемії та економічних потрясінь люди все одно знайшли час для створення краси».

Суть його задуму в оцифруванні колекції модерн арту, поезії, музики, фільмів, подкастів і книг. Йдеться про зібрання творів близько 30 тисяч авторів із майже всіх країн світу.

«Це найбільш глобальна ініціатива з запуску творів культури у космос, — пояснює він. — Нічого подібного досі не було».

«Цей проєкт такий життєствердний, з думками про майбутнє, — написала вона в електронному листі. —  Це саме те, що мені було потрібно в ті перші місяці». Колекція її творів представлена ​​в Кодексі, включно з серією гравюр на дереві, з застосуванням землі.

Коли у 2022 році в Україну прийшла війна, Джураєва створила серію гравюр на дереві, видрукуваних темною українською землею, зокрема «Ми стоїмо на своїй землі».

Читайте також: UArt під конвоєм до Лувру: Le Monde про рятувальну операцію для картин Музею Ханенків 

Нижче наводимо гравюри пані Джураєвої.

Нещодавно ми повідомляли, що письменниця Оксана Забужко та режисер Олег Сенцов отримали найвищу нагороду Франції.