UA / RU
Підтримати ZN.ua

"Гіркі жнива": своєчасна, але нерівномірна драма про геноцид в Україні - The Guardian

Видання пише, що фільм про Голодомор, попри хороші наміри авторів, місцями вийшов не дуже якісним.

Прийнаймні, "Гіркі жнива" вийшли на екрани саме тоді, коли треба, якщо згадати новини про жорстоку агресію Росії проти України і російські експансіоністські амбіції.

Про це в рецензії на західний фільм про Голодомор в Україні 1932-1933 років пише видання The Guardian.

"Путіна можна звинувачувати у вбивствах, але він не має нічого спільного з Йосипом Сталіним, який організував геноцид, заморивши голодом близько 10 мільйонів українців у 1932-1933 роках. Це звірство сьогодні відоме як Голодомор. Драма, чиїм режисером і співавтором сценарію виступив Джордж Менделюк, став одним з небагатьох західних фільмів, які стосуються цієї теми. І якщо одні можуть аплодувати намірам, якість виконання помітно нерівномірна", - йдеться в статті.

У фільмі йдеться про кохання сина козака Юрія (Макс Айронс) і місцевої красуні Наталки (Саманта Баркс). Невдовзі після їхнього весілля Йосип Сталін (Гарі Олівер) приходить до влади в СРСР, "і трактори смерті починають переорювати край".

Оглядач зауважує, що часом діалоги "неймовірно погані", а смерті фактично кожного важливого персонажа підкріплюється кадром з великою кількістю бутафорної крові.

"З іншого боку, деталі часового періоду вражають і, напевне, коштували серйозну копійку чи навіть дві. Фільм візуально виграє ще й тим, що був знятий на місці подій", - пише The Guardian.

Британське видання поставило фільму "Гіркі жнива" дві зірки з п'яти можливих. Нагадаємо, що фільм "Гіркі жнива" виходить в український прокат. Зйомки картини проходили в Україні та Англії.