UA / RU
Підтримати ZN.ua

Французька весна 2018: програма фестивалю

Фестиваль стартує 31 березня.

31 березня відкривається 15 міжнародний фестиваль "Французька весна", який пройде у Києві і ще восьми містах України. Програма фестивалю об'єднає допрем'єрні покази фільмів, музичні івенти, лекції, театральні постановки, кулінарні майстер-класи та інші події.

Відкрити

Коли: 31 березня

Де: Софійська площа

О котрій: 20:30

Вартість: безкоштовно

У цьому році на відкритті фестивалю буде показаний франко-український перформанс під назвою "Повітря". Вистава об'єднає таланти і вміння французького композитора П'єра Тійуа, люксембурзького диригента та українських музикантів, режисера і художників. Тема – європейські цінності, свобода, рівність і братерство для України і Франції. У перформансі візьме участь група Dakh Daughters, постановник – Влад Троїцький.

2 квітня

О котрій: 19:00

Де: Сцена 6, Центр Довженка, Васильківська, 2

Глядачам покажуть кіноконцерт "Різношерсті песики", який об'єднає мультфільми 1980-х років в живому музичному супроводі Жозефа д Анвера.

3 квітня

О котрій: 20:00

Де: Old Fashioned Bar, Воздвиженська 32

Вартість: 800 гривень

Тут відбудеться джазовий концерт колективу Domergue-Litvinyuk Project – французько-української музичної колаборації. Французький співак Manu Domergue і контрабасист Jean-Michel Charbonnel, українська джазова піаністка Анастасія Литвинюк та барабанщик Ігор Гнідин виступають разом з серпня минулого року.

4-11 квітня

Де: кінотеатр "Київ", Велика Васильківська, 19

У рамках програми "Роман з кіно" будуть показані п'ять французьких фільмів, серед яких трагікомедія "До побачення там, нагорі", драма "Обмін принцесами", трилер "38 свідків" та інші картини.

5 квітня

Київ відвідає французький романіст Жан-П'єр Оль. Деталі заходу поки невідомі.

4-13 квітня

Коли: відкриття 4 квітня о 19:00

Де: галерея Art 14, Михайлівський провулок, 14

У галереї Art 14 пройде виставка "Единоскрижальное біле" французького та українського художника Самуїла Аккермана і українського письменника і художника Олега Лишеги. Олег Лишега – відомий поет, драматург, публіцист і перекладач. Самуїл Аккерман представляє свої акварелі: на деякі з них його надихнула поезія Олега Лишеги. У рамках виставки також пройде дискусія про образ Парижа у творчості Аккерамана і Лишеги.

6 квітня – 30 червня

Де: галерея "Цех", Кирилівська, 69

У галереї "Цех" 6 квітня відкриється виставка "Інверсії" французького фотографа Філіпа Бертрана і українського художника Миколи Білоуса. У проекті представлені два художники з різних полюсів культурного фону і самовираження. Їхні твори виступають в одних і тих же композиціях, але в контрастних методах: це експериментальна подача, покликана показати первинність і вторинність авторства в мистецтві.

11 квітня

Де: Театр на Подолі

О котрій: 19:00

Французька театральна група Les Rois vagabonds представить виставу "Концерт для двох клоунів". У програмі виконання Штрауса, Вівальді, Баха, а ще пантоміма і акробатика: зовсім необов'язково знати французьку, щоб зрозуміти зміст. У 2013 році на фестивалі Avignon Off спектакль отримав приз глядацьких симпатій.

13-14 квітня

О котрій: 23:00

Де: кінотеатр "Україна", Архітектора Городецького, 5

Пройдуть "Довгі ночі короткого метра". Глядачі зможуть подивитися французькі короткометражки, представлені на кінофестивалях у Каннах, Нью-Йорку і Торонто.

17 квітня

О котрій: 20:00

Де: Bel étage Concert Club, Шота Руставелі, 16 а

У Київ з концертом приїде гурт RP3. Французький колектив, заснований у 2009 році, називає себе рок-гуртом, який грає джаз, джаз-бендом, що грає рок, одночасно. У складі три музиканта: Ремі Паносян – фортепіано, Максим Дельпорт – контрабас, Фредерік Петипре – барабани. За сім років гурт відіграв 350 концертів у 30 країнах, в Україні була на Alfa Jazz Fest.

17-20 квітня

О котрій: з 10:00

Де: Міжнародна кулінарна школа DGF ICS, Каземіров Малевича, 87 н; МВЦ Броварський проспект, 15

Вартість: від 300 гривень

Відбудеться фестиваль кулінарного мистецтва. В його рамках пройдуть майстер-класи від відомих у світі кондитерів – Крістофа Мишалак, Анжело Мюза, Анабель Лукантоніо і Насердина Менді. Також на фестивалі проведуть майстер-класи кращі шеф-кондитери України – учасники і судді Чемпіонату світу і різних міжнародних конкурсів з кондитерського мистецтва.

18 і 26 квітня

О котрій: 19:00

Де: театр "Золоті ворота", Шовковична, 7а

Вартість: 200 гривень

В театрі "Золоті ворота" покажуть постановку "Сьогодні вечері не буде" від французького режисера Жуля Одрі за мотивами п'єси "Хворі" іспанця Антоніо Аламо.

19 квітня-5 травня

О котрій: 19:00

Де: Київська картинна галерея, Терещенківська, 9

У рамках виставки буде показана живопис українського художника Ігоря Увароффа, відомого дизайнами фотосесій для журналів Vogue або Elle і брендів Hermès і l'oréal.

19 квітня

О котрій: 16:00

Де: кінотеатр "Київ", Велика Васильківська, 19

Відбудеться зустріч з французьким дизайнером Давидом Фенкіносом. На зустрічі письменник представить свою книгу "Ніжність", перекладену українською мовою разом з двома десятками інших мов.

19-23 квітня

Протягом тижня в кінотеатрі "Київ" буде йти фестиваль допрем'єрних показів, в рамках якого глядачі зможуть побачити новинки французького кіно. Всього покажуть п'ять фільмів: "Заздрісник", "Молода жінка", "Вілла", "Що нас пов'язує", "Берегині". Фільми будуть йти мовою оригіналу з українськими субтитрами.

20 квітня

О котрій: 19:00

Де: Національна філармонія України, Володимирський узвіз, 2

Вартість: 80-490 гривень

У Національній філармонії відбудеться концерт французького піаніста Жака Рувьє. Музикант викладає в Паризькій та Берлінській консерваторіях, є запрошеним професором австрійської Вищої музичної школи "Моцартеум" в Зальцбурзі.

23 квітня

О котрій: 19:00

Де: Національна філармонія України, Володимирський узвіз, 2

Вартість: 80-490 гривень

У філармонії пройде концерт французької музики. У виступі візьмуть участь Національний оркестр України, Національна заслужена капела України "Думка", а також солісти – українка Іванна Пліш (сопрано) і француз Жан-Луї Серр (баритон). Диригент – француз Фабріс Грегорутті. У програмі: П'єр Виссмер – Симфонія № 3 для струнного оркестру, Габріель Форе – "Реквієм", Франсіс Пуленк – Gloria для сопрано, хору і оркестру.

24 квітня

О котрій: 19:30

Де: Національний будинок органної та камерної музики, Велика Васильківська, 77

У Національному будинку органної та камерної музики 24 квітня відбудеться органний концерт французького музиканта П'єра Зеворта.

25 квітня

Пройде зустріч з французьким ілюстратором дитячих книг і автором Сатомі Ічікава, яка розповість про свою творчість. Деталі заходу поки не повідомляються.

26 квітня

О котрій 10:00 – 19:00

Де: Український дім, Хрещатик, 2

В Українському домі пройде ярмарок вакансій від французьких компаній "Франція в Україні".

27 квітня

О котрій: 19:00

Де: Французький інститут в Україні, Гончара, 84

У французькому інституті пройде лекція про виховання за методиками Француази Дольто. Дольто – французький психоаналітик, педіатр, одна з ключових фігур французького психоаналізу і дитячого психоаналізу зокрема.