UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фінансування українського кінематографу буде скорочено у наступному році на 70%

Величезні коливання від щедрого фінансування до дуже скороченого викликають питання

Бюджет Держкіно у 2025 році буде скорочено на 70% - безпрецедентне рішення, якщо згадати, що минулого року Держкіно було виділено понад 600 мільйонів гривень.

Такі цифри вказані у проєкті держбюджету.

Читайте також: Держбюджет-2025: влада не планує виборів в наступному році та продовжить фінансувати телемарафон

Але низка провідних українських кінематографістів, які мають ім'я та міжнародні нагороди і є обличчям сучасного кіно України, закликали скоротити видатки і направити гроші на підтримку ЗСУ. Тоді переконати нікого не вдалося, то, можливо, прислухалися у нинішньому році при формуванні бюджету, або просто потрібен режим жорсткої економії.

Законопроєкт про держбюджет №12000 передбачає скорочення на 69,2% фінансування структури. 

Зокрема, на Держагентство з питань кіно у 2025 році пропонується передбачити 204,1 млн грн, з яких 30,4 млн грн - на керівництво та управління у сфері кінематографії та 173,7 млн грн - на державну підтримку кінематографії, зокрема, документування воєнних злочинів.

Читайте також: Депутати ВР знайшли можливість скоротити видатки держбюджету 2024 року

Нагадаємо,  у 2024 році на Держкіно з державного бюджету було виділено 663,4 млн грн, з яких 28,7 млн грн - на керівництво та управління у сфері кінематографії та 634,7 млн грн - на державну підтримку кінематографії, зокрема, документування воєнних злочинів.