UA / RU
Підтримати ZN.ua

Фільм про дітей Донбасу не отримав «Оскар», нагороду присудили «Навальному»

Режисер стрічки присвятив премію «усім політичним ув'язненим у світі».

Фільм «Навальний», який розповідає про ув'язненого російського опозиціонера, отримав нагороду премії «Оскар» як найкращий документальний фільм. Стрічка «Будинок зі скалок», створена за участю України, яка розповідає про дітей Донбасу, також була представлена у цій категорії, але премії не отримала.

Режисером "Навального" виступив канадський режисер Деніел Роер. Стрічка розповідає про отруєння російського опозиціонера та його повернення до Росії.

Читайте також: Головна нагорода Оскар-2023: чи справдилися прогнози щодо "Все завжди і водночас"

«Мій чоловік у тюрмі лише за те, що захищав демократію. Алєксєй, я мрію про день, коли ти станеш вільним і наша країна стане вільною. Тримайся, моє кохання», - цитує виступ Юліі Навальной, дружини Алєксєя Навального на «Оскарі» ВВС.

Роер присвятив нагороду, яку присудили «Навальному», «всім політичним ув'язненим у світі». Раніше фільм також одержав нагороду премії BAFTA.

На премію у категорії «Найкращий документальний фільм» претендував і «Будинок зі скалок» спільного виробництва Данії, України, Швеції та Фінляндії, який розповідає про дітей зі складних сімей, які потрапили до притулку поряд із війною. Там вони проводять дев'ять місяців - і або повертаються до батьків, або потрапляють до інтернату чи прийомної сім'ї.

"Ми дуже хотіли подарувати маленьку радість українцям в ці важкі часи. Ми дуже вірили в це і боролись до останнього. Ми мали виграти не тому, що ми з України, а тому що фільм глибокий, цінний і талановито знятий данським режисером Сімоном Леренгом Вілмонтом і зроблений крутою командою.

Але сьогоднішній вечір ще раз довів, що російська пропаганда дуже добре діє і вміє розкручувати псевдо героїв там, де героїв нема. А значить у нас ще багато роботи.

Ми українці, ми не скаржимось. Ми боремось. Переконуємо, доносимо, доводимо інформацію знову і знову поки нас не почують. Навіть якщо почути мають в Голівуді", - прокоментував вручення нагороди "Навальному" другий режисер та продюсер "Будіинку зі скалок" Азад Сафаров.

Нагадаємо, видання Variety з посиланням на джерела повідомило, що організатори "Оскара" відхилили прохання надати слово президенту України Володимиру Зеленському на церемонії. Причини відмови не називаються. Минулого року один з продюсерів шоу висловив стурбованість, що війна в Україні привертає увагу Голлівуду лише тому, що у ній беруть участь білі люди.