UA / RU
Підтримати ZN.ua

Екскурсія в Бучу, Гостомель, Ірпінь: у мережі розкритикували ініціативу проведення турів у звільнені міста

Критики ідеї називають її «хайпом на горі людей», натомість організатори переконані, що це можливість донести світові правду, показати реальність такою, якою вона є.

Ініційований спілкою Visit Ukraine задум запровадити в Україні тури до раніше окупованих міст розкритикували в соцмережах. На тлі обурливих коментарів, організатори вирішили відмінити заплановані екскурсії до деяких із міст, зокрема Бучі та Ірпеня, страхітливі фото звідки облетіли більшість світових медіа після звільнення. Напередодні, пояснюючи ідею, засновник VU Антон Тараненко зазначив:

«Наразі в нас є запити від відомих іноземних блогерів, топових журналістів та пересічних іноземців саме на тури хоробрими містами. Вони хочуть це побачити, як Джонсон, Макрон, Шольц, Шон Пенн, Бен Стіллер, Анджеліна Джолі, — ці люди стали тригером на відвідування України».

Читайте також: Бучанська різанина: у Німеччині розслідують витік розвідданих про масові вбивства на Київщині  

 Водночас тури розкритикували в мережі, назвавши їх «хайпом на горі людей» та звинуватили організаторів у непрофесійності. Тараненко пообіцяв врахувати побажання і виправити описи деяких турів. Ось як раніше описували екскурсії до міст та містечок, жителі яких особливо гостро спізнали – що таке окупація:

 «Ми прогуляємося з вами територіями житлових кварталів та місць, де відбувалися звірські вчинки російських солдатів».

Читайте також: Я ніколи не забуду Бородянку та Ірпінь – генсек Ради Європи

В обговоренні на фейсбуці один із користувачів висловив думку, яка відображає загальний настрій тих, хто критикує вищезгадану контроверсійну ідею:

 “За 8 років війни не зміг примусити себе подивитися хоч один художній фільм про війну, якось не тягне дивитися чужими очима на події в котрих живеш. Прочитав лише пару книг цієї тематики. Як можна "прогулюватися" по болю - не знаю”.

Читайте також: «Буча – це краєвид жаху»: The New York Times опублікувала карту вбивств мирних жителів

Натомість у самому Visit Ukraine  говорися про деяку місію туристичних амбасадорів:

“Донести світові правду, допомогти людям переконатися, яку ціну наша країна платить за незалежність. Це історія на наших очах,  а міста Київщини – меморіал під відкритим небом. У свій час Меккою для туристів стали поля Другої світової війни. Потім – Чорнобиль. Буча, Ірпінь та інші містечка Київщини – це те, про що ми не можемо не говорити… Це наша реальність».