UA / RU
Підтримати ZN.ua

Пам'ятник Олександру Довженку встановили біля кіностудії його імені і назвали янголом-охоронцем

У столиці з'явилося нове знакове місце - біля входу на кіностудію імені Довженка

У Києві постійно з'являються нові знакові місця. Кияни нарешті побачили, що у столиці відзначили пам'ять того, чиє ім'я носить головна кіностудія країни: режисера Олександра Довженка. До цього путівники розповідали тільки про погруддя режисера на території кіностудії, встановлене у 1964 році.

Напередодні Дня українського кіно,яке відзначалося вчора, 14 вересня, у локації перед кіностудією змонтували пам'ятник кіномитцеві і урочисто відкрили для громадськості.

Читайте також: Кінопоему "Земля" Довженка з саундтреком від "ДахиБрахи" оприлюднили на Takflix 

Свого місця у столиці пам'ятник чекав...16 років! Український скульптор Володимир Щур почав працювати над скульптурою "Мотор!", яка відтворює момент зйомок фільму "Земля" - з режисером Довженком і оператором Демуцьким, у 2005 році і працював над композицією три роки.  Але для пам'ятника, який пропонували встановити то десь у "Пасажі" на Хрещатику, то обговорити зі спільнотою, місце знайшлося тільки у гаражі меценатів Євгена та Руслани Бесарабів, які хотіли його подарувати Києву. Де він і стояв до нинішніх часів.

І тільки тепер Олександр Довженко зайняв своє законне місце біля кіностудії.

За словами директора кіностудії Андрія Дончика, відкриття пам’ятника Олександру Довженку біля головного входу на кіностудію Довженка  – символічна подія.

“Нарешті сьогодні, напевно, в найважчий для України час, стає на своє місце пам’ятник Олександру Довженку. Біля посадженого ним саду, саме на цьому місці, на якому він заповідав бути в Україні. Я думаю, глибоко символічно що це відбувається саме зараз”, – сказав він.
Він додав, що Олександр Довженко для кіностудії відтепер не просто патрон, на честь якого вона названа, не просто режисер, з якого розпочалося українське кіно, а ще й янгол-охоронець, який зустрічатиме всіх довженківців і гостей студії.

До речі, саме скульптор Володимир Щур створив улюблені столичні пам’ятники Проні Прокопівні з Голохвастовим та Леоніду Бикову. 

Нагадаємо, стрічка Олександра Довженка “Земля” потрапила до п’ятірки шедеврів світового кіно ЮНЕСКО. За неї італійські кінематографісти назвали Довженка “Гомером кіно”, а легенда світового кіно Чарлі Чаплін заявив, що слов’янство поки що дало світові в кінематографії одного митця — мислителя і поета Олександра Довженка.