UA / RU
Підтримати ZN.ua

Документалка про зранених війною українців виробництва Німеччини та Польщі отримала нагороду в Локарно

Театральна постановка загострює симптоматику героя, що не обирав власної ролі.

Створена в кооперації Німеччини та Польщі документалка «Синдром Гамлета» про загартованих Майданом та зранених війною українців отримала нагороду на міжнародному кінофестивалі в швейцарському Локарно.

"Потужний портрет покоління, якому доводиться протистояти своїй воєнній травмі та болісному минулому, яке тепер, після вторгнення Росії, стає їхнім сьогоденням і майбутнім", – зазначають про кіно на сайті фестивалю.

Читайте також: У Каннах команда фільму «Бачення метелика» закликала звільнити Тайру і не мовчати про геноцид в Україні

Робота режисерів Ельвіри Нєвєри та Пьотра Росоловського отримала гран-прі «Тижня критики». Крім того, фільм здобув премію незалежних критиків Boccalino d’Oro.

Стрічка переплітає в собі історію п’ятьох молодих українців, вона передає відчуття та досвід героїв в умовах необхідності робити непростий вибір, коли можливості вибору обмежені через реалії війни.

Сюжет фільму «Синдром Гамлета»

Театральна постановка, над якою працюють п’ятеро людей, яких тією чи іншою мірою торкнувся досвід війни, пов’язує їхні власні переживання з давнім шекспірівським сюжетом, загострюючи симптоматику героя, що не обирав власної ролі.

Попри очікування, події розгортаються не стільки під час, скільки за декілька місяців до широкомасштабної війни, що вдерлася в реальність країни з першими ракетами 24 лютого.

Сцена стала для кожного з учасників дійства способом знизити градус емоцій через прояв внутрішнього я. Історичне "Бути чи не бути" набуває сакрального змісту саме завдяки можливості переосмислити пережите за допомогою театральної терапії.

Міжнародний кінофестиваль у Локарно відбувся вперше після Другої світової війни, у 1946 році. Поряд із фестивалями в Каннах, Венеції та Берліні – творить тенденції в європейському кінематографі.