UA / RU
Підтримати ZN.ua

Не вижив під час кризи: в історичному центрі Львова закривається легендарна книгарня

Магазин-легенда, де в 1892-1898 рр знаходилося Наукове товариство імені Т. Шевченка, закривається.

У Львові новий, 2021 рік, почнеться з закриття легендарного книгарні Товариства ім. Шевченко в центрі міста, на проспекті Шевченка, 8. З 1 січня вона припинить роботу, повідомив суспільно-політичний діяч Юрій Михальчишин в Фейсбуці.

За словами Михальчишина, книжковий магазин не витримав карантинної кризи.

"Тут десятиліттями продавали патріотичну літературу, зокрема історичну і художню класику. За скромними цінами. Купувати там книги було справою принципу. Ми з товаришами укомплектували там бібліотечку Східного ОТО НГУ, брали для нашої бібліотеки в Юр'ївці.

Поки вони не закрилися і не повернули нерозпродані книги видавцям, рекомендую закупитися там по повній. Скоро нічого такого не буде з такими темпами.

Темрява близько. Зустрінемо її в готовності. Інтелектуальної теж ", - написав Юрій Михальчишин.

Історія книгарні Наукового товариства ім. Т. Шевченка на проспекті Шевченка, 8 (колишній вулиці Академічній) має особливу історію. Про це свідчить меморіальна дошка, розміщена на фасаді будинку.

«У цьому будинку протягом 1892-1898 року перебувало Наукове товариство імені Т. Шевченка, засноване в 1873 році». Сьогодні тут розміщено книгарню НТШ, а 120 років тому, вело активну діяльність Наукове товариство ім. Т. Шевченка.

Діячі НТШ в 1898 р «Учасники з'їзду українських письменників з нагоди 100-річчя виходу в світ« Енеїди »

Щодо історії самої будівлі на Академічній, то з 1912 року в лівій частині приміщення почав функціонувати один з найстаріших львівських кінотеатрів, що був відомий львів'янам під назвою «Київ». Сьогодні і кінотеатру тут немає. В історичній будівлі в центрі Львова замість кінотеатру побудували океанаріум, який успішно працює в карантин

Книжковий магазин на проспекті Шевченка - місце для тих, хто любить і цікавиться науковою довідковою та художньою літературою. Тут багатий вибір книг більшості українських видавництв і справжня наукова книжкова мекка з понад 120-річною історією.

Читайте також: Львівська міська рада провела перше засідання без мера

Нагадаємо, Львівська міська територіальна виборча комісія оприлюднила офіційні результати виборів голови Львівської ОТГ 22 листопада, за якими чинний мер Андрій Садовий отримав 62,25% підтримки виборців.

Результати оголосив голова Львівської міської виборчої комісії Ігор Сліпецький.