UA / RU
Підтримати ZN.ua

Букерівську премію вперше отримав американський письменник

Журі вирішило, що роман Пола Бітті "шокуючий і несподівано смішний"

Британську Букерівську премію з літератури вперше отримав американський письменник. Вона присуджена Полу Бітті з США за роман "Розпродаж".

"Розпродаж" - сатирична історія темношкірого хлопця, який намагається повернути сегрегацію і рабство в одному з передмість Лос-Анджелеса. Роман починається з судового процесу над оповідачем, повідомляє Російська служба ВВС.

Журі відзначило, що роман "шокуючий і несподівано смішний", а голова журі Аманда Форман заявила, що книга руйнує всі соціальні табу.

Бітті народився в 1962 році в Лос-Анджелесі. "Розпродаж" - четвертий роман. Книга вже виграла кілька премій в США.

У минулому році лауреатом премії став письменник Марлон Джеймс (Ямайка), що отримав її за роман "Коротка історія семи вбивств".

Читайте також: За розкриття таємниці довголіття призначена премія в 10 млн доларів

Букерівська премія є однією з найпрестижніших премій в англомовній літературі. Вона присуджується з 1969 року. Спочатку для її отримання автору необхідно було проживати в одній з країн Співдружності націй (Великобританія і колишні колонії), Ірландії чи Зімбабве. У 2013 році Фондом Букерівської премії було вирішено присуджувати її незалежно від громадянства письменника. Єдина умова – книга повинна бути написана англійською мовою і опублікована у Великобританії.