UA / RU
Підтримати ZN.ua

Британський фальсифікатор назвав себе автором однієї з картин да Вінчі

Шон Грінахальг приписує собі авторство картини "Портрет юної нареченої".

Британський фальсифікатор Шон Грінахальг заявив про те, що є автором картини "Портрет юної нареченої", авторство якої приписується Леонардо да Вінчі. Повідомлення про це було поширене виданням The Guardian.

Авторство Леонардо було встановлено Мартіном Кемпом, одним з найвідоміших знавців творчості да Вінчі і почесним професором історії мистецтв Оксфорда. У 2010 році він видав книгу "Портрет юної нареченої: історія нового шедевра Леонардо да Вінчі", висновки якої були підтримані іншими експертами.

Тепер же Грінахальг, який у 2007 році був засуджений за підробку інших художніх творів, заявив про те, що він є автором портрета, а натурницею для нього виступила працівниця супермаркету в Болтоні, з якою Грінхальг познайомився у 1970-х роках. За словами Гринхальга, він використовував фарби на основі природним чином зістарених пігментів.

Читайте також: Картина Уорхола "Чотири Мерилін" продана на аукціоні за 36 мільйонів доларів

Разом з тим, як передає The Guardian, матеріали, які використовувалися при написанні портрета, були виготовлені щонайменше 250 років тому, тобто за 250 років до передбачуваного написання Гринхальгом картини, але і набагато пізніше смерті да Вінчі. За версією видання, картина могла бути написана у 1650-х роках в якості імітації живопису да Вінчі.

Вперше картина "Портрет юної нареченої", авторство якої приписують Леонардо да Вінчі, отримала популярність у 1998 році, коли її продали з аукціону за більш ніж 20 тисяч доларів. Спочатку було зазначено, що автором картини є невідомий німецький художник, який жив у XIX столітті.

Раніше повідомлялося про те, що під "Чорним квадратом" Казимира Малевича була знайдена друга картина. За відомостями співробітників Третьяковської галереї, під картиною Малевича знаходяться два кольорові зображення.