UA / RU
Підтримати ZN.ua

Атака на Тернопіль перед виступом TVORCHI: Politico про виклики для Євробачення після Другої світової

Пісенний конкурс виник у 50-х роках, коли зруйнована війною Європа відбудовувалася і шукала шляхи об'єднання культурою. 

Серед пишних суконь, димових машин, піаніно, що грають самостійно, а також великої кількості світлодіодних ламп і блискіток, потужне вокальне виконання і видовищність виступу виконавиці зі Швеції завоювали глядачів "Євробачення-2023". Але над конкурсом, створеним для об’єднання європейських країн піснею, блиском і гламуром після того, як їх роз'єднала Друга світова війна, навис привид повномасштабного вторгнення Росії в Україну, пише Politico

Лорін Зінеб Нора Талхауї, відома як Лорін, виконала свою пісню Tattoo — і завдяки цьому Швеція зрівнялася з Ірландією як дві найуспішніші країни в історії  конкурсу, кожна з яких отримала сім перемог.

За кілька хвилин до виступу українського гурту TVORCHI  з’явилася інформація, що Росія напала на їх рідне місто Тернопіль на заході України, приблизно за три години їзди від польського кордону. Це кинуло похмурий відтінок на подію, відому як пишними вбраннями та безглуздими постановками, так і написанням пісень і вокалом.

Читайте також: Україна на «Євробаченні»: виступ TVORCHI у фіналі конкурсу

«Тернопіль – це назва нашого рідного міста, яке розбомбила Росія, поки ми співали на сцені Євробачення про сталеві серця, незламність і волю», – йдеться у дописі електронного музичного дуету у складі Андрія Гуцуляка та Джеффрі Кенні в Instagram після їх виступу.

Читайте також: Коли ми були в полоні – "Азов" воював: відео від оборонців Маріуполя  
Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений TVORCHI (@tvorchi_official)

Читайте також: У Тернополі пролунав вибух – є постраждалі

«Це послання для всіх міст України, які щодня зазнають обстрілів. Харків, Дніпро, Хмельницький, Київ, Запоріжжя, Умань, Суми, Полтава, Вінниця, Одеса, Миколаїв, Чернігів, Херсон та всі інші. Європо, об’єднаймося проти зла заради миру!»

Читайте також: Вперше за шість місяців відбувся масштабний обмін бійців полку Азов

«Сталеве серце» Азовсталі

«Творчі» виконали «Сталеве серце» на сцені, освітленій українським тризубом у національних жовто-блакитних кольорах. Назва пісні – це згадка про металургійний завод «Азовсталь» у Маріуполі, де минулого року невеликий загін українських солдатів тижнями тримався проти російської облоги в жахливих умовах.

Читайте також: Фотограф «Азову» Дмитро Козацький зв’язався з рідними і розповів, де його утримують

ZN: Нагадаємо, під час блокади Маріуполя, діти, що переховувались на "Азовсталі" від безперервних атак на місто, два місяці не бачили сонця. Жахаючими умовами їх перебування в укритті поділились раніше у відео.

Організатори щорічного пісенного конкурсу наполягають на тому, що Євробачення «в жодному разі не повинно бути політизованим та/або інструменталізованим». З цієї причини Європейська мовна спілка заблокувала президенту України Володимиру Зеленському виступити на фіналі, пославшись на те, що потрібно зберігати аполітичність. 

Читайте також: Зеленський не просив про можливість виступити на «Євробаченні» – Никифоров

Як діючі чемпіони, Україна зазвичай приймала б цьогорічний конкурс. Але на тлі триваючого вторгнення Росії організатори звернулися до Великобританії, яка посіла друге місце у 2022 році, щоб провести конкурс від імені України. Ліверпуль, батьківщина The Beatles, згодом було обрано містом-господарем; Росія відсторонена від змагань.

Протягом усього вечора лунали схиляння до тяжкого становища України, разом із відомими музичними творами Ліверпуля та зворушливим виконанням «You'll never walk alone», пісні, яка є синонімом міста. 

Читайте також: Кейт Міддлтон з'явилася у перформансі Kalush Orchestra для «Євробачення»

Кетрін, принцеса Уельська, знялася в другій королівській епізодичній ролі на Євробаченні, одягнена у розвіяну бальну сукню яскравого українського блакитного відтінку та зіграла на піаніно у зірковому виконанні пісні-переможця Kalush Orchestra «Stefania » . (Король Карл III і королева Камілла були показані у відеоряді півфіналу.)