UA / RU
Підтримати ZN.ua

Археологи виявили рідкісну мозаїку зі сценами з "Іліади" Гомера

Мозаїка зображає битву Ахілла та Гектора.

Археологи з Лестерського університету виявили на римській віллі у Великій Британії рідкісну мозаїку, яка зображала сцени з «Іліади» Гомера. Віллу випадково знайшов син землевласника під час локдауну, пов'язаного з пандемією COVID-19 у 2020 році, повідомляє Heritage daily.

Вчені обстежили це місце у вересні 2021 року та виявили мозаїку розмірами 11 на сім метрів, на якій зображувалась історія Ахілла та його битва з принцом Трої Гектором.

Бій Гектора та Ахілла, фото University of Leicester Archaeological Services

"Іліада", яку також називають "Піснею про Іліон" - давньогрецька поема, автором якої вважається Гомер. Її дія відбувається під час Троянської війни, коли коаліція грецьких царств на чолі з Агамемноном тримала в облозі Трою. Вона також розповідає про сварку між Ахіллом та Агамемноном.

Читайте також: Археологи знайшли в Єгипті «загублений» храм бога сонця віком 4500 років

Знайдена мозаїка утворювала підлогу того, що вважається обіднім залом стародавньої вілли. Її датували ІІІ-ІV століттями нашої ери. Дослідження, проведені вченими, дозволили виявити кілька підтримуючих споруд, серед яких комори, лазня, круглі конструкції та ряд прикордонних канав.

Сліди пожежі, а також тріщини в мозаїці свідчать, що пізня будівля використовувалася для інших потреб. Археологи також знайшли тут людські останки, які поховали після того, як будинком перестали користуватися.

Вчені відзначають, що мозаїка дозволяє по-новому поглянути на людей, які жили в цьому регіоні в римські часи, їхній зв'язок із класичною літературою. Крім того, знахідка також може багато розповісти про людей, які мешкали на віллі. Зокрема, те, що мали достатньо коштів на те, щоб замовити мозаїку з такою деталізацією. Крім того, вони були знайомі із класичною літературою.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал з новинами технологій та культури.

Раніше археологи розкопали у некрополі Саккара в Єгипті гробницю вельможі XIII століття до нашої ери на ім'я Птах-ем-Уйя. За фараона Рамсеса ІІ він обіймав посаду царського скарбника. Усипальницю знайшли ще у ХІХ столітті, але пізніше її занесло піском і вона була загублена.