UA / RU
Підтримати ZN.ua

«20 днів у Маріуполі» отримав престижну нагороду в Нідерландах

Стрічку відзначили як найкращий повнометражний документальний фільм.

"20 днів у Маріуполі" отримав ще одну нагороду

"20 днів у Маріуполі" отримав ще одну нагороду

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова, який цього року був відзначений «Оскаром», здобув ще одну нагороду. Його відзначили у категорії «Найкращий повнометражний документальний фільм» премії Septimius Awards у Нідерландах, повідомляє «Укрінформ».

Нагороду отримала українська продюсерка Василіса Степаненко, яка працювала в оточеному окупантами Маріуполі разом з режисером. Вона вийшла на сцену разом з Анастасією, яка лежала в пологовому відділенні міста під час російського обстрілу.

Читайте також: У російському СІЗО помер військовополонений захисник Маріуполя Олександр Іщенко

«Це величезна честь бути на сцені сьогодні, і це величезна честь бути на сцені з цією родиною. Вона (Анастасія – ред.) була тоді вагітна своїм сином, коли росіяни бомбили пологовий будинок. Сьогодні йому майже три роки, як і війні. Повномасштабне вторгнення продовжується. Зараз Нідерланди стали для них тимчасовим домом… Я приїхала сюди з України, і вже завтра я повернуся, аби продовжити робити репортажі, розповідати ці важливі історії. Завдяки вам та фільмам ми можемо розповісти ці важливі історії, і ці люди отримають свій голос. І люди об'єднаються та продовжать робити свою роботу. Я думаю, що це може зробити цей світ кращим», - сказала Степаненко зі сцени після вручення нагороди.

Отримання нагороди прокоментувала і Анастасія. «Цей фільм був створений з ризиком для життя. Завдяки йому ми бачимо всю правду та реалії. Це дуже важливо для України, Європи та всього світу», - заявила вона.

«20 днів у Маріуполі» – це перший фільм в історії України, який отримав «Оскар». Стрічка розповідає про перші тижні бойових дій у Маріуполі Донецької області під час повномасштабного вторгнення Росії до України у 2022 році.

Над фільмом працювали режисер та фотограф Мстислав Чернов, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка та журналістка Василиса Степаненко. Вони стали останніми журналістами, які висвітлювали початок знищення Росією Маріуполя – за це усі троє здобули Пулітцерівську премію.

Також у 2024 році їх нагородили Шевченківською премією за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя, зокрема за фільм «20 днів у Маріуполі».

Стрічка також перемогла у номінації «Найкращий документальний фільм» британської кінопремії BAFTA, а режисер Мстислав Чернов отримав премію Гільдії режисерів США.