UA / RU
Підтримати ZN.ua

«Вжити невідкладних заходів…»

Президент України Віктор Ющенко підписав указ «Про деякі невідкладні заходи щодо підтримки культ...

Президент України Віктор Ющенко підписав указ «Про деякі невідкладні заходи щодо підтримки культури і духовності в Україні», в якому доручив Кабінету міністрів України, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям ужити невідкладних заходів, насамперед щодо своєчасного фінансування закладів, підприємств і організацій культури, у тому числі виплати заробітної плати.

В указі також зазначено про необхідність збереження існуючої мережі заповідників, музеїв, бібліотек, театрів, видавництв, книгарень тощо, недопущення скорочення фінансування Державної програми розвитку і функціонування української мови на 2004 — 2010 роки, випуску книжкової продукції за програмою «Українська книга», культурологічних та літературно-художніх періодичних друкованих видань, зокрема газети «Культура і життя», та телеканала «Культура». Глава держави також поставив завдання забезпечити підтримку діяльності національних творчих спілок та їх осередків, громадських об’єднань національних меншин в Україні, а також проведення проти­аварійних робіт на об’єктах культурної спадщини та залучення благодійних організацій, меценатів і спонсорів до участі у заходах, спрямованих на розвиток культури і мистецтв.

Також В.Ющенко зобов’язав відповідні центральні та місцеві органи виконавчої влади посилити охорону об’єктів культурної спадщини, музеїв, заповідників, бібліотек, архівів, інших закладів, підприємств та організацій культури.

За словами заступника глави секретаріату президента України Юрія Богуцького, видаючи зазначений указ, глава держави звертає увагу уряду, державних органів виконавчої влади всіх рівнів на важливість підтримки розвитку культури і духовності в цей складний фінансово-економічний період. «Таким чином президент України своїм указом застерігає можливі втрати в галузі культури і духовності», — наголошує Ю.Богуцький.

Він додає, що передумовами прийняття рішення про підписання цього указу стала ситуація, що склалася з виникненням заборгованості з виплатою заробітної плати працівникам національних театрів, художніх колективів, концертних і циркових організацій. Також спостерігаються проблеми з фінансуванням, зокрема з державного бюджету програм, спрямованих на забезпечення розвитку української мови, української книжки, здійснення концертно-мистецьких та культурологічних загальнодержавних заходів, підтримку регіональних культурних ініціатив та аматорського мистецтва. Окрім того, як зазначив Ю.Богуцький, на сьогодні виникають проблеми з теплопостачанням, державною охороною музеїв та заповідників.

Станом на сьогодні у Львові закрито сорок книгарень. У Черкасах закрито більше десяти, у Золотоноші — районний центр Черкаської області — було чотири книгарні, зараз жодної. І таке становище у багатьох областях. А от у Києві, окрім закриття десятків звичайних книгарень (у кожному з колишніх 14 районів існувало по кілька книгарень), закрито спеціалізовані книжкові магазини: «Поезія», «Мистецтво», «Передплатні видання», «Пропагандист», «Світогляд», «Спортивна книга», «Медична книга», «Технічна книга», «Зміна», «Ноти», «Книга поштою», «Книжковий світ», «Планета», «Букініст» (три), «Антикварна книга» та інші. У столиці також у примусовому порядку виселяють або вже виселені редакції видавництв: «Обереги», «Дніпро». Проблемне становище з існуванням журналу «Київ» та іншими популярними часописами.

За матеріалами
сайта президента України