UA / RU
Підтримати ZN.ua

Українському кіно і телебаченню не вистачає цензури?

Відомий кінорежисер Олександр Муратов вважає, що на сьогоднішній день українському кіно і телебаченню не вистачає цензури, яка відсіювала б неякісну продукцію...

Відомий кінорежисер Олександр Муратов вважає, що на сьогоднішній день українському кіно і телебаченню не вистачає цензури, яка відсіювала б неякісну продукцію. «Наші телеканали опускають глядачів, заохочуючи всіляку каламуть. Розумію: цензура — погано. Але аморальне безмір’я й сваволя — іще гірше. За якість телепродукції усе ж таки хтось мусить відповідати», — наголошує він у своїй статті для «ДТ».

Режисер вважає, що контроль за створенням якісного кіно- і телепродукции повинна взяти на себе держава, відзначаючи, що саме на державі лежить головна відповідальність за духовне здоров'я нації. Отже, держзамовлення повинне фінансувати продукт, який сприятиме всесторонньому розвитку особистості.

«А то, не досягнувши хоч якоїсь майстерності, наші режисери, заохочувані кіноначальством, заходилися виготовляти малозрозумілі «сюри», в яких професія абсолютно не потрібна, а необхідне лише безпардонне нахабство», — констатує Муратов.

На його думку, українському кіно необхідно досягти як мінімум «професійного рівня кіно російського», не втрачаючи при цьому «національної самобутності».

При цьому режисер додає, що якісні кіно- і телепродукт допоможуть вирішити ще одну проблему — мовну. «Впроваджувати українську мову потрібно не примусово, а радше шляхом створення україномовних високохудожніх і при цьому вочевидь легких для сприйняття кіно- і телепроектів», — відзначає Олександр Муратов.

Докладніше читайте в статті Олександра Муратова «Ще раз про мовну «проблему», дубляж і кінопріоритети» в свіжому номері «ДТ».