UA / RU
Підтримати ZN.ua

Уклін великій актрисі

У столичному кінотеатрі «Кінопанорама» відбувся вечір пам’яті народної артистки України Маргарити Кринициної...

Автор: Лидия Левчук

У столичному кінотеатрі «Кінопанорама» відбувся вечір пам’яті народної артистки України Маргарити Кринициної. 7 жовтня вона могла б святкувати свій день народження. Але, на жаль, 10 жовтня вже нинішнього року — роковини її смерті.

Вона знялася в безлічі картин — як українських студій, так і студій колишнього Радянського Союзу. Але, природно, найвідомішою стрічкою за її участю був і залишиться фільм режисера Віктора Іванова «За двома зайцями» за п’єсою Михайла Старицького. Краща за ту, котру зіграла Маргарита Василівна, кінематографічна Проня Прокопівна вже навряд чи коли-небудь з’явиться. Хоча спроби були...

Відомо, що кар’єра Кринициної у кіно склалася не так, як хотілося б їй самій і її шанувальникам. Після «Зайців» ролі у фільмах були лише епізодичні: «Між високих хлібів», «Вій», «Зелений фургон», «Народжена революцією» і т.ін. Ще один сплеск слави актриси припав на кінець 90-х, коли героям культового фільму — Олегові Борисову і Маргариті Кринициній — у Києві поставили пам’ятник на Андріївському узвозі.

А в «Кінопанорамі» про Криницину згадували друзі, колеги. На вечорі було показано останній вихід актриси на камеру — в документально-ігровому фільмі Наталі Соболєвої «Ах, не кажіть мені про кохання» (за участю Людмили Гурченко і Юрія Рибчинського).

Ця стрічка була створена два роки тому. Маргарита Василівна з великим інтересом включилася в роботу, ніби перегортаючи кіносторінки свого життя. Наталя Соболєва — кінорежисер і директор «Кінопанорами» — розповідає «ДТ»:

— У Кринициної було те, чого немає в багатьох сучасних українських акторів, — це працелюбність, здатність працювати на майданчику по дванадцять годин на добу, слухати і чути режисера. Маргарита Василівна — людина небувалої сили духу. Коли ми знімали цей фільм, здоров’я в актриси було вже погане. Між тим доводилося колесити по всьому місту. І лише згодом наша знімальна група довідувалася, що наступного дня до Маргарити Василівни приїжджала «швидка». А сама вона про це жодного слова не сказала. Завжди жартувала — і в усіх відразу ж виникав творчий запал. Так, якби вона знімалася більше, то на ній самій могла б «триматися» будь-яка картина — навіть слабка. Часто після перегляду того чи іншого фільму за її участю далеко не в головній ролі у пам’яті залишається саме Криницина. Напевно, у Маргарити Василівни було водночас і цікаве, і складне життя, адже вона була одружена з відомим сценаристом Євгеном Онопрієнком. А втім, як актриса вона залишилася мало реалізованою.