UA / RU
Підтримати ZN.ua

СМІХ №19

Творчі об’єднання, не прив’язані до державного корита, як правило, живуть недовго. Тому дещо дивним здається те, що київський клуб карикатуристів «Архігум» існує вже 19 років...

Автор: Олег Смаль

Творчі об’єднання, не прив’язані до державного корита, як правило, живуть недовго. Тому дещо дивним здається те, що київський клуб карикатуристів «Архігум» існує вже 19 років. Якщо заглянути в минуле століття (важко звикати до того, що цим словосполученням позначається вік ХХ, а не ХІХ), то побачимо ще живий «союз нерушимий», який саме тоді проводив на генеральних секретарях репетицію своїх власних похорон. Під печальні звуки маршу Шопена компанія молодих людей вирішила, що прийшов час жити веселіше і назріла пора здивувати світ карикатурою, зовсім відмінною від офіційної «крокодило-перчанської». Позаяк більшість цих оригіналів-авантюристів були архітекторами, то назвали клуб «Архігум». Архі — скорочено «архітектурний», гум — «гумор».

Існують також інші варіанти розшифровки. Але про них буде докладно написано в «Великій історії клубу «Архігум», яка вийде (обов’язково вийде!) у наступному році до ювілейної виставки.

Кризи і печалі звичайно не оминають і карикатуристів. Дехто облишив це химерне заняття, інші залишили Україну і працюють на інших територіях, можливо, більш прихильних до творчих людей, одні з перших «архігумівців» Сергій Боборикін та Анатолій Казанський не дожили до сьогоднішнього дня.

Але загальні успіхи київських карикатуристів вражають. На стіни вже нікуди чіпляти дипломи, а полиці вгинаються від важкої бронзи лауреатських призів. Географія перемог охоплює весь світ, здається, відсутня тільки Антарктида, та і то лише тому, що пінгвіни нічого такого веселого ще не затівали.

Та, мабуть, найбільша заслуга клубу «Архігум» в тому, що він вже багато років категорично забороняє людям сумувати.

Любителі веселого жанру можуть знову зустрітися з творчістю киян Юрія Кособукіна, Володимира Казаневського, Віктора Кудіна та ін., а також наших гостей Олега Локтєва (Запоріжжя) та Анатолія Станкулова (Софія, Болгарія). Виставку відкрито до кінця травня у приміщенні Спілки архітекторів України (Б.Грінченка, 6).