UA / RU
Підтримати ZN.ua

Результати конкурсу на найкраще українське видання «Книга Форуму 2007»

Видання, подані на конкурс, розглядало журі у складі двох експертних рад: академічної та літературномистецької...

Видання, подані на конкурс, розглядало журі у складі двох експертних рад: академічної та літературномистецької. Авторитетні у видавничих та науковокультурних колах особи, запрошені до складу журі, відповідно до власних зацікавлень та компетенції обирали, членом якої ради бути.

Академічна рада оцінювала видання тематичних категорій:

Усього на конкурс надійшло понад 500 видань від більш ніж 120 видавництв.

Журі конкурсу на своєму засіданні 12 вересня 2007 р. шляхом вільного обговорення та відкритого голосування визначилося з приводу володаря Ґран-прі, а також 13 найкращих книг XIV Форуму видавців, встановило 7 спеціальних відзнак журі, 2 спеціальні відзнаки Львівського національного університету імені Івана Франка, Міжнародного фонду «Відродження» та газети «24» за досягнення в галузі академічного перекладу, 2 спеціальні відзнаки Посольства Республіки Польща в Україні.

Крім того, дитяче журі присудило власні окремі відзнаки за найкращі дитячі книжки.

Ґран-прі конкурсу не було присуджено.

13 найкращих книг XIV Форуму видавців

  1. Історія Львова: У 3х т. — Львів: Центр Європи, 2006—2007 — за багатоаспектність та нову візію полікультурності Львова від давнини до сучасності.
  2. Голодомор 1932—1933 рр. в Україні: Документи і матеріали. — Київ: Видавничий Дім «КиєвоМогилянська Академія», 2007 — за всебічне документальне висвітлення трагедії українського Голокосту.
  3. Іван Вакарчук. Квантова механіка: Підручник. — Львів: Львівський національний університет імені Івана Франка, 2007 — за оригінальний виклад ідей, принципів та застосувань однієї з найфундаментальніших фізичних теорій.
  4. Ярослав Дашкевич. Постаті: Нариси про діячів історії, політики, культури. — Львів: Літературна аґенція «Піраміда», 2007 — за створення унікальної галереї світочів української культури у візії патріарха історичної науки.
  5. Євген Нахлік. Пантелеймон Куліш: особистість, письменник, мислитель: У 2х т. — Київ: Український письменник, 2007 — за ґрунтовне академічне осмислення життєтворчості класика української культури.
  6. Митрополит Андрей Шептицький. Пастирські послання 1899—1914 рр. — Т. 1. — Львів: Видавничий відділ «Артос» Фундації «Андрей», 2007 — за фундаментальне зібрання духовної спадщини митрополита Андрея.
  7. Леопольд Левицький. Альбом. — Київ: Родовід, 2007 — за найповнішу репрезентацію мистецького доробку ключової постаті модерної української графіки.
  8. Мішель Монтень. Проби: Кн. 1—3 / Переклад з франц. Анатоля Перепаді. — Київ: Дух і Літера, 2005—2007 — за відкриття українському читачеві філософських глибин світової есеїстики.
  9. Роман Петрук. Альбом. — Київ: Родовід, 2007 — за пластичність та високу візуальну культуру.
  10. Іоанн Ґеорґ Пінзель. Скульптура. Перетворення. — Київ: Грані-Т, 2007 — за розкіш і пристрасність у поцінуванні української барокової скульптури.
  11. Галина Пагутяк. Слуга з Добромиля: Роман. — Київ: Дуліби, 2006 — за інтелектуально вишуканий взірець сучасної химерної прози.
  12. Серія «Розстріляне Відродження» видавництва «Смолоскип» (Київ) — за повернення із забуття літературного доробку класиків українського письменства першої половини ХХ століття.
  13. Ірен Роздобудько. Про Блеза Паскаля, Вольфі Моцарта, Ганса Андерсена, Катрусю Білокур, Чарлі Чапліна. — Київ: Грані-Т, 2007 — за популяризацію серед найменших читачів життя видатних людей.

7 спеціальних відзнак журі

  1. Серія «Висока полиця» видавництва «Факт» (Київ) — за колекцію найновіших здобутків сучасної української гуманітарної думки.
  2. Серія путівників містами України видавництва «Балтія-Друк» (Київ) — за прокладання книжкових шляхів туристичною Україною.
  3. Микола Ільницький, Василь Будний. Порівняльне літературознавство: У 2х ч. — Львів: Львівський національний університет імені Івана Франка, 2007 — за перший в Україні підручник із літературної компаративістики.
  4. Ярослав Тарас. Українська сакральна дерев’яна архітектура: Словник-довідник. — Львів: Інститут народознавства НАН України, 2006 — за енциклопедичне осягнення національних традицій українського храмобудування.
  5. «Бу-Ба-Бу»: Вибрані твори / Авторський проект Василя Ґабора. — Львів: Літературна аґенція «Піраміда», 2007 — за цілісне й різнобічне охоплення феномену бубабізму.
  6. Оксана Сенатович. Пані Будьласка та вуйко Пампулько. — Київ: Сіма видає, 2007 — за теплу та елегантну школу дитячої чемності.
  7. Кристина Нестлінґер. Конрад, або Дитина з бляшанки. — Вінниця: Теза, 2007 — за удоступнення українським малятам сучасної зарубіжної літератури для дітей.
  8. Спеціальні відзнаки Львівського національного університету імені Івана Франка, Міжнародного фонду «Відродження» та газети «24» за досягнення в галузі академічного перекладу
  9. Северин Боецій. Теологічні трактати / Переклад з латини й коментарі Ростислава Паранька. — Львів, Видавництво Українського Католицького Університету, 2007.
  10. Даніель Бовуа. Російська влада і польська шляхта в Україні 1793—1830 рр. / Пер. з франц. Зої Борисюк. — Львів: Кальварія, 2007.
  11. Спеціальні відзнаки Посольства Республіки Польща в Україні
  12. Анджей Стасюк. Дорогою на Бабадаґ / Переклад з польської Остапа Сливинського. — Київ: Критика, 2007 — за найкращий переклад з польської мови.
  13. Видавництво «Критика» за книгу: Анджей Бобковський. Війна і спокій: Французький щоденник 1940—1944. — Київ: Критика, 2007 — найкраще видання польської тематики.

Спеціальні відзнаки дитячого журі

  1. Маркус Вюрмлі, Уте Фрізен. Країни світу: Дитяча енциклопедія. — Харків: Книжковий клуб сімейного дозвілля, 2006.
  2. Люк Бессон. Артур і мініпути. — Київ: МахаонУкраїна, 2007.
  3. Найцікавіше про Україну: Ілюстроване енциклопедичне видання. — Харків: Торнадо, 2007.
  4. Клавдія Моргунова. Забавні саморобки з мушель для дітей та дорослих. — Донецьк: Видавництво СКІФ, 2007.
  5. Додаткова відзнака за серію навчальних видань для малят «Чарівний шнурок». — Харків: Торнадо, 2007.
  6. Президент Форуму видавців Олександра Коваль встановила персональні відзнаки, що їх отримали:
  7. Львівська галерея мистецтв: Мистецький альбом. — Львів: Ґердан Графіка, 2006;
  8. Ірина Котлобулатова. Львів на фотографії. 1860—2006 — Львів: Центр Європи, 2006;
  9. Всеволод Нестайко. Найновіші пригоди Колька Колючки та Косі Вуханя. — Київ: А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2007;
  10. Салман Рушді. Опівнічні діти / Переклад з англ. Наталі Трохим. — Київ: Юніверс, 2007;
  11. Енциклопедія Львова. — Т. 1. — Львів: Літопис, 2007.

Спеціальна відзнака Міжнародного благодійного фонду «Україна-3000»

Ярослав Дашкевич. Постаті: Нариси про діячів історії, політики, культури. — Львів: Літературна аґенція «Піраміда», 2007.

Спеціальні відзнаки «Австрійських авіаліній»

  1. Олександр Афонін, президент Української асоціації видавців і книгорозповсюджувачів, — за самоофірне обстоювання прав та свобод українських книговидавців.
  2. Видавництво «Кальварія» (Львів) — за вагомий внесок у видання оригінальної та перекладної художньої літератури.