UA / RU
Підтримати ZN.ua

Премію Сковороди отримав автор «Дзеркала тижня»

Серед лауреатів премії імені Григорія Сковороди за 2006 рік — міністр культури і туризму Юрій Богуц...

Автор: Василь Артюшенко

Серед лауреатів премії імені Григорія Сковороди за 2006 рік — міністр культури і туризму Юрій Богуцький, колектив музею Сковороди у Харківській області, співачка Ольга Чубарєва, директор видавничої фірми «Просвіта» Віра Сирота. А також Володимир Стадниченко — багатолітній дослідник життя і творчості геніального українського філософа, автор «Дзеркала тижня» (есе про філософа не раз публікувалися на сторінках газети).

Міжнародна літературно-мистецька премія імені Григорія Сковороди створена понад десять років тому. Нею відзначено вже близько сорока лауреатів. Серед них — Дмитро Білоус, Микола Луків, Михайло Шевченко, Володимир Черепков, Юрій Мушкетик, Феодосій Роговий, Василь Плющ. З музикантів — Микола Шопша, ансамблі «Гетьман», «Пісенне джерело». З науковців — Василь Кремінь, Василь Ткаченко. А з представників інших країн цю премію отримали Валерій Ганічев (Росія), Сергій Законников (Білорусь) та інші.

Одним із перших лауреатів премії імені Сковороди став відомий поет і громадський діяч Борис Олійник. Він був присутній і на недавньому вечорі в Національній філармонії, де вшановували лауреатів.

— Критерії відбору на премію імені Сковороди зазначені в положенні: це здобуток у мистецтві, літературі, журналістиці; при цьому важливий аспект, пов’язаний з постаттю Григорія Савича Сковороди, — говорить заступник голови Українського фонду культури Дмитро Григорович Янко. — Наприклад, у письменника Володимира Стадниченка вийшла ціла серія чудових публікацій про Григорія Савича (на шпальтах «ДТ» друкувались його нариси «Єретик Сковорода», «Паломництво до Сковороди», «Шлях у Європу» та інші). Буває, що премія присуджується і безвідносно до постаті поета і філософа. Так, як, наприклад, співачці Ользі Чубарєвій. Вона володіє високою виконавською майстерністю і популяризує українську пісню за кордоном. Зрозуміло, що ми не могли обійти колектив літературно-меморіального музею Сковороди в селі Сковородинівка — і відзначили їх за чудову експозицію. Варта уваги і «Бібліотека української літературної енциклопедії: вершини письменства». Уже вийшли двотомники Бажана, Рильського, інших письменників — усього передбачається близько двохсот томів. Звичайно, прикро, що така глобальна постать, як Григорій Сковорода, сьогодні, на жаль, ще недостатньо вивчена, розкрита. І мета цієї премії — донести до читача, до кожного громадянина глибинну філософію Сковороди, його суспільні погляди, які знайшли своє продовження у творах багатьох українських авторів, зокрема і наших сучасників-лауреатів… Серед них — Володимир Стадниченко. Він уже не один рік послідовно продовжує розробляти сковородинську тематику. Побував у багатьох місцях, пов’язаних з філософом — на Полтавщині, на Харківщині, у Словаччині — тобто ніби пройшов тими самими стежками, якими колись мандрував Григорій Савич.

Голова Українського фонду культури Борис Олійник нагороджує премією ім. Сковороди Володимира Стадниченка