UA / RU
Підтримати ZN.ua

Основному закону Пилипа Орлика — вже три століття

У 2010-му Україна відзначатиме 300-річчя першої Конституції України гетьмана Пилипа Орлика. Громадсь...

Автор: Наталія Жовнір

У 2010-му Україна відзначатиме 300-річчя першої Конституції України гетьмана Пилипа Орлика. Громадськість Полтавщини, де зароджувався цей знаменитий документ, уже сьогодні активно обговорює заходи, які слід провести до 5 квітня.

— Пилип Орлик дав багато добрих ідей щодо політики і культури, — зазначає доцент Полтавської аграрної академії Микола Безотосний. — Вони з Іваном Мазепою формували український політикум у плані патріотизму. Універсали, написані під началом Пилипа Орлика і схвалені Мазепою, нерозривно пов’язані з розвитком демократії. Навіть після того як Пилип Орлик залишив батьківщину, його праці стосувалися України та українства.

Кожен, читаючи його твори, замислюється над сьогоденням, — каже М.Безотосний. — Якби ж і нинішнє суспільство мало такого Пилипа Орлика! Хто, скажіть, із сучасних політиків міг би пожертвувати своїм життям або хоча б кар’єрою заради України? — ставить питання науковець. Життя Пилипа Орлика має бути для нас прикладом, аби краще розуміти, як саме маємо йти в європейський простір…

«Полтавський слід» у діяльності Пилипа Орлика надзвичайно виразний, тому запропоновано назвати його ім’ям одну з вулиць Полтави.

— Найкраща пам’ять про людину — продовження її справ, — каже підполковник запасу Володимир Грищенко. — У своїй Конституції Пилип Орлик прописав демократичні засади життя козаків. Зрештою все ним запропоноване давно можна було б реалізувати…

— В Україні достатньо геніїв — Котляревський, Шевченко, Мазепа, Орлик та інші, чиї ідеї є основою для творення нашої держави, — наголосив заступник голови громадської колегії при виконкомі Полтавської міської ради Олексій Шаманенко і згадав, як 2005 року в Полтаві створювався комітет «За чесну владу на Полтавщині». — Ми працювали, сподівалися, що люди, яких привели до влади, підтримають ініціативи щодо встановлення пам’ятників геніям української нації, надання вулицям імен наших національних героїв, — розповідає пан Олексій. — Так давайте гуртуватися! Якщо громадськість не мовчатиме, будуть і пам’ятники, і правдива історія. Треба продумати, як зробити так, щоб Полтавщина залишилася Полтавщиною Котляревського, Пилипа Орлика, щоб, поставши перед Богом, кожен з нас міг сказати: «Я зробив усе що міг, аби Україна була незалежною».

***

ДО РЕЧІ... Після президентських виборів 2004 року, на початку 2005-го, у Полтаві було створено комітет «За чесну владу на Полтавщині». Полтавська громадськість узяла тоді під контроль усі призначення новою владою на відповідальні державні посади своїх людей. Комітет засідав щотижня, дехто з претендентів на високі пости навіть виступав перед лідерами громадських організацій та активними членами громади зі своїми програмами. А потім новопризначені чиновники приходили на засідання комітету і звітували про зроблене. Нині полтавську громадськість цікавлять перспективи подальшого розвитку українськості. Але чи сприятиме нова влада належному вшануванню наших національних героїв, утвердженню рідної мови та правдивої історії?