UA / RU
Підтримати ZN.ua

Німеччина відкриває сучасний український театр

У травні Україна вперше стала почесним гостем престижного німецького театрального фестивалю Heidelberger Stückemarkt. Цей фестиваль позиціюється у світі як Гейдельберзький ринок п'єс.

Автор: Катерина Константинова

У травні Україна вперше стала почесним гостем престижного німецького театрального фестивалю Heidelberger Stückemarkt.

Цей фестиваль позиціюється у світі як Гейдельберзький ринок п'єс. 6-7 травня саме в німецькому Гейдельберзі Україна презентувала декілька театральних проектів від українських режисерів, драматургів, перформерів, що сьогодні перебувають в авангарді актуального, експериментального театру.

Куратор української програми Heidelberger Stückemarkt - драматург Павло Ар'є.

Українські митці зізнаються, що Німеччина дуже тепло й сердечно прийняла актуальний український театр. Загалом досить стримані, німецькі поціновувачі інколи навіть не приховували сліз на українських проектах.

Зокрема, Київський театр "Золоті ворота" презентував у Гейдельберзі свій хіт "Слава героям", який викликав у європейців щирі та емоційні реакції.

- У фіналі нашої вистави деякі німці плакали, підхоплювалися з місць, хоча, взагалі-то, в німецької публіки не заведено аплодувати стоячи, - розповідає DT.UA постановник проекту "Слава героям" Стас Жирков. - Гадаю, німці, як і українці, усвідомлюють, що кожна війна - це жах. Тож їм була зрозумілою тема п'єси Ар'є про протистояння учасників Другої світової війни. Цікавість у Німеччині до українського театру - є. Заслуга в цьому - насамперед тих, хто ініціює спільні проекти, активно просуває вітчизняний театр у Європі.

Крім вистави "Слава героям", на фестивалі також показали постановку Львівського ТЮГу "Зерносховище" за п'єсою Наталії Ворожбит. Це режисерська робота киянина Андрія Приходька. Тема проекту - трагічна: Голодомор в Україні.

Ще один проект, який викликав зацікавлення у фестивальної аудиторії, запропонував режисер і перформер Антон Романов. Він присвятив свою акцію анексії Криму (сам Романов народився в Криму), тобто теперішнім трагічним відносинам України і РФ.

Актуальний проект "Де Схід?" від Аліка Сардаряна та Наталії Ворожбит - монологи про війну на Донбасі - також викликав сильні емоції.

А театр "ДАХ" презентував свій резонансний проект "Собача будка" (або "З життя мовчазної більшості"). Робота режисера Владислава Троїцького для деяких глядачів виявилася несподіванкою, адже дія відбувається у клітці: спочатку всередині, потім - зверху. У проекті глядачі задіяні максимально: частина їх перебуває саме у клітці.

І радісна подія в рамках фестивалю Heidelberger Stückemarkt - це відзнака молодого українського драматурга Ольги Мацюпи. За свою нову п'єсу "Екологічна Балада" вона отримала вищу премію фестивалю - 5 тис. євро.

На думку куратора української програми Павла Ар'є, вітчизняний театр має пропонувати Європі болючі теми нашого сьогодення, позначати ті проблеми, які потребують вирішення.