UA / RU
Підтримати ZN.ua

Львів: словом і ділом

"Видавництво Старого Лева" зважилося на серйозний крок. За 11 років існування цього видавництва вперше вийде книжка російською мовою.

Автор: Дмитро Санін

"Видавництво Старого Лева" зважилося на серйозний крок. За 11 років існування цього видавництва вперше вийде книжка російською мовою. Це збірник невеликих життєвих історій одеситки Зої Казанжі "Если бы я была…" Ілюстрації до книжки - Даші Ракової (Харків).

Це видавництво було засноване у Львові 13 грудня 2001 р. Мар'яною Савкою та Юрієм Чопиком. Мар'яна - поет, редактор, журналіст, а Юрій - гітарист львівської групи "Мертвий півень". Видавництво спеціалізується на літературі для дітей та юнацтва. Рішення видати книжку російською мовою невипадкове. На це вплинули останні події, коли деякі політики свідомо провокують протистояння в країні, намагаючись розділити людей на "бандерівців" та "російськомовних". За заявою видавців, у важкий для країни момент люди із Заходу, Сходу та Центру стали пліч-о-пліч на захист своїх інтересів, щоб будувати нову державу. "Видавництво Старого Лева" також підкреслює: важливе й важке для українського суспільства питання - питання закону про мови, - потрібно приймати, зважаючи на інтереси всього суспільства, а не поспішно. Сама Мар'яна Савка каже: Для мене українська мова - набагато більше, ніж мова державна, я не мислю себе без рідної мови. Але тепер, у часи, коли настрій у суспільстві сягнув найвищого емоційного градуса, слід бути дуже зваженим. І прислухатися до людей. Якщо політики не вміють заспокоїти людей, то самі люди мусять зробити це. Днями, зі свого боку, до суспільства звернулися й інші відомі громадські діячі, письменники Юрій Шухевич, Ігор Калинець, Мирослава Маринович, Іван Вакарчук, Роман Іваничук, Тарас Возняк, Антін Борковський... Вони закликають Верховну Раду й новопризначених членів уряду проводити врівноважену і толерантну культурну та мовну політику. Цитата: "Тисячі жителів Сходу й Півдня України дезорієнтовані й не розуміють, що сьогодні відбувається... Ми маємо шанс побудувати нову, чесну й справедливу Україну і зберегти її територіальну цілісність. Але ми не повинні нав'язувати донеччанам чи кримчанам галицького способу життя. Адже на Майдані пліч-о-пліч з українцями стояли росіяни, поляки, білоруси, вірмени, євреї, грузини, татари та інші. Всіх об'єднала щира любов до України і ненависть до тиранії. Ми повинні шанувати культурні й мовні потреби мешканців Сходу й Півдня, аби вони не почувалися чужими в Україні. І ми закликаємо не дозволити політичним маргіналам спекулювати на крові й намагатися знищити територіальну цілісність нашої Держави".